Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Banksy kiszabadította az orosz art gerillákat

2011.03.07. 12:02
A nyugati világ ünnepelt graffitise kiváltotta a Vojna művészcsoport tagjait, akik botrányos akcióikkal az orosz állam túlhatalmára hívják fel a figyelmet. Kocsijaik felborogatása már sok volt a szentpétervári rendőröknek. Brutális börtönkörülmények, nő- és gyerekverés, kényszerpszichiátria vár a művészekre.

Múlt héten kiengedték az előzetesből annak az orosz művészcsoportnak a tagjait, akik provokatív akcióikkal lettek ismertek világszerte, és kerültek az orosz állam célkeresztjébe. Leonyid Nyikolajev és Oleg Vorotnyikov négy hónapot töltött együtt köztörvényes bűnözőkkel, miután az angol graffitiművész, Banksy kifizette értük az óvadékot.

A két művész a Voina, azaz Háború nevű művészcsoport tagjai, akik szándékosan botrányos akciókkal tiltakoznak Oroszország önkényuralmi beállítottsága, a rendőrség túlkapásai és a fogyasztói társadalom visszásságai ellen. A letartóztatásukat kiváltó Palotaforradalom című akciójukban rendőrautókat borítottak fel Szentpéterváron

A rendőrség eljárást indított a három aktivista ellen, csoportosan elkövetett, előre eltervezett huliganizmussal, és hivatalos személy elleni erőszakkal vádolhatják őket, és akár hétéves szabadságvesztést is kaphatnak.

A csoportosan elkövetett huliganizmus vádját egyébként etnikai, vallási vagy társadalmi csoportok elleni erőszak esetén szokták alkalmazni, tehát olyankor, amikor kisebbségi csoportok kerülnek veszélybe a többségi társadalom képviselői által, nem pedig egy állami erőszakszervezet a célpont.

A hónapok óta előzetes letartóztatásban lévő művészekről egy rádióműsorban hallott az angol sztárgraffitis, Banksy. Amikor megtudta, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezhetnék a művészeket, felvette a kapcsolatot a szentpétervári rendőrséggel. Eleinte igyekeztek megakadályozni a segítségét, végül most sikerült elérnie, hogy 300 ezer rubel, azaz 2 millió forint lefizetése ellenében szabadlábra helyezzék a két művészt.

Nácik, betegek, kényszergyógykezelés

Bár Leonyid Nyikolajev a BBC-nek úgy értékelte a cellában töltött négy hónapot: "Ez volt életem legérdekesebb és legmegvilágosítóbb élménye", a tapasztalatok nem voltak artisztikusnak mondhatók. A művészeket köztörvényes bűnözőkkel rakták össze, például nácikkal, akik levágták nem megbízhatónak tartott parancsnokuk fejét, és egy hűtőben tárolták. A cellákban együtt voltak a hepatitiszes és AIDS-es rabok az egészségesekkel, noha a betegek elkülönítéséről szabály van.

Kiengedésük után pedig magukat civilruhás rendőröknek mondó alakok támadták meg a két művészt, továbbá Vorotnyikov feleségét, aki kisgyermeküket tolta egy babakocsiban. A művészeket egy ideig közelről kísérte hét gyanús alak, majd mikor a nő le akarta őket fotózni, megtámadták őket, a férfiakat ütlegelték, letépték a nő copfját, a gyerekkocsit pedig a falhoz taszították, hogy a gyerek is könnyebb sérüléseket szenvedett.

Bár a művészek visszatértek a civil világba, a hatóságok igyekeztek helyzetüket megnehezíteni. Kötelesek két órával korábban bejelenteni, ha el akarják hagyni a lakásukat. Amennyiben ezt elmulasztják, újra rács mögé kerülhetnek, Banksy pedig elveszti a befizetett pénzt.

Az egyik rendőrségi szakértő előírta továbbá a vádlottak pszichológiai vizsgálatát, ami nem orvosi vizsgálatot jelent, hanem olyan kínzási technikát, amelyet a szovjet időkben is előszeretettel alkalmaztak a rendszer ellenségeinél.

Orgia és egyéb művészi akciók

A Vojna csoport legutóbbi, rendőrkocsi borogatós akciójában harmincegyen vettek részt. Az akciót alaposan előkészítették, lezárták például a közeli Mihajlov-kert kapuit kerékpárlakatokkal, hogy az ott járőröző egyenruhások nehezebben eredhessenek a nyomukba. Az egyik kocsit úgy borították fel, hogy aludt benne egy rendőr.

Világszerte ismert volt másik akciójuk, amikor egy hatvan méter hosszú pöcsöt festettek a szentpétervári titkosszolgálat közelében található felvonóhíd egyik szárnyára. Így az ügynökök egy hatalmas erektált pénisz képével szembesülnek, akárhányszor elhalad a folyón egy hajó.

Az egyik angol nyelvű orosz blog szerint a rajzot kilenc aktivista festette fel kevesebb, mint fél perc alatt: felosztották a célterületet, és éjjel fél egykor festékkel a kezükben végigrohantak rajta.  A fallosz tíz perccel később erektálódott először. Mindez Che Guevara születésnapján történt, de az aktivisták bevallottan a gazdasági fórum miatt választották az időpontot.

A művet jelölték a legnagyobb állami művészeti kitüntetésre is, de a közelmúltban minden értesítés nélkül eltűnt a listáról. A Vojna egyébként nem fogad el állami támogatásokat és díjakat, szerintük ugyanis a központilag támogatott művészet hiteltelen.

Népszerű volt még, amikor kóbor macskákkal árasztottak el egy McDonald's éttermet, pár hónappal később pedig egy könyvfesztivál megnyitóján lógattak le négy élő bárányt az egyik emeletről. Medvegyev elnök megválasztása előtt, 2008-ban"Basszunk a trónörökös kismackóért!" felkiáltással rendeztek orgiát a moszkvai biológiai múzeumban, hogy ezzel is támogassák a Putyin bábjának tartott elnök megválasztását.