Ida
6 °C
9 °C

Kína rászólt az USA-ra

2011.03.07. 15:19
Szóba került egy újabb amerikai fegyverszállítmány Tajvanba, amire élesen reagált a kínai külügyminiszter.

"Felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a fegyverek eladásával Tajvannak, és tegyen konkrét lépéseket az államok közti kapcsolatok békés fejlesztésére. Ez alapvető fontosságú a kínai-amerikai kapcsolatok szempontjából" - mondta hétfőn Kína külügyminisztere. Jang Csie-cse azt követően ütött meg határozott hangot, hogy egy sajtótájékoztatón méltatta a két ország javuló kapcsolatait.

"A kínai-amerikai kapcsolatok jelenleg jók - jenetette ki, megjegyezve: Az persze egyértelmű, hogy a két ország közt vannak különbségek, sőt, törések is, de ami fontos, hogy ezeket a különbségeket egymás tiszteletben tartásával tudjuk kezelni."

A külügyminiszter ugyanakkor utalt arra a felháborodásra, amit Obama év eleji bejelentése keltett, amikor a tajvani fegyvereladások újabb köréről beszélt. Amerika egyébként egy 1979-es megállapodás szerint szerepet vállal Tajvan védelmében. És bár Tajvannak jelenleg enyhül a viszonya Kínával, és élénkülő gazdasági kapcsolatokat ápol a szomszédos óriással, azért nem adta fel, hogy megtartsa függetlenségét.

A külügyminiszter kijelentése annak tudatában kap további súlyt, hogy a kínai elnök januárban látogatott Washingtonba, és napirenden van Joe Biden amerikai alelnök kínai útja, ahogy tervezik a kínai elnök amerikai útját is.