Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Erin Brockovich újra harcba indul

2011.03.10. 11:41
Visszatért a kaliforniai Hinkley városkába Erin Brockovich, az az amerikai nő, aki főnöke segítségével történelmi, 333 millió dolláros kártérítést csikart ki egy áramszolgáltatótól, mert az mérgező anyagokkal szennyezte a kisváros vizét, emberek tömegét betegítve meg. A cég a gyanú szerint megint toxikus anyagokat enged a környezetbe, Erin Brockovich pedig ismét vízmintákat vesz.
Erin Brockovich
Erin Brockovich

A történetből Julia Roberts főszereplésével készült filmsiker úgy ér véget, hogy a filmbéli Erin Brockovich átnyújtja az egyik lakosnak a kártérítés ráeső részét fedező csekket. A nőt a való életben Roberta Walkernek hívják, családjával még mindig Hinkleyben él - igaz, már nem régi házában, hanem a krómmal szennyezett területtől 6 és fél kilométerre. A mérgező anyag azonban utolérte: más lakosokkal együtt tudomására jutott, hogy a Pacific Gas & Electric (PG&E) szennyezése ismét terjed, elérte a talajvizet.

A hír hallatán Erin Brockovich visszatért a városkába, amely híressé tette. Ismét vízmintákat gyűjt, felkeresi az ott élőket, és minden bizonnyal arról fog beszámolni, hogy a szennyezés mértéke talán rosszabb a vállalat által közöltnél. "Nem kényszerítettük térdre az óriást, csak felébresztettük. Nem történhet meg újra, nem hiszem el. Olyan, mintha nem is telt volna el húsz év" - mondta Roberta Walker, aki fontos szereplője volt az eredeti, az 1990-es évek elején kipattant ügynek.

A perben 1996-ban született ítélet, a több mint hatszáz felperes jelentős része azóta elköltözött Hinkleyből. Walker azonban családjával inkább a sivatagi kisvárosban maradt.

A króm-trioxid 2008-ban kezdett újra terjedni. A PG&E megpróbálta feltartóztatni a szennyezést, de idén végzett tesztek azt mutatták, hogy újra nő. A vállalat tájékoztatása szerint a földben lévő "krómsáv" két mérföld hosszú és egy mérföld széles. A mért értékek a cég szerint nem lépik túl az ivóvízben megengedett mértéket, a lakosok azonban aggódnak. Erin Brockovich január óta 180 mintát vett, ezt Bob Bowcock szakértővel elemzik.

Hinkley
Hinkley

Eredményeik azt mutatják, a szennyezett terület kiterjedése kétszerese a szolgáltató által becsültnek, és a mérgező anyagok szintje is jóval magasabb a közöltnél. Néhány helyen négyszázszorosa az ajánlott közegészségügyi határnak. A szolgáltató szerint a szennyezés száz házat érint, a vízügyi szakember szerint azonban ez a szám közelebb van a 250-hez.

"Legfőbb szempont Hinkley város közössége" - mondta Jeff Smith, a PG&E szóvivője. Roberta Walker "nevetségesnek" tartja a vállalat szavait. A nő lányai hét- és nyolcévesek voltak a megegyezés idején, mindketten fibromialgiában szenvednek, eltávolították méhüket. Roberta Walker és férje szervezetéből daganatokat távolítottak el. Pénzüket elvitték az ügyvédi költségek és a rossz befektetések. "Még hogy a hinkleyi közösség a legfőbb aggodalmuk? Nem igaz. Azt mondják, amit a világ hallani akar" - mondta az asszony.