Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Ezerhez közelít a halottak száma Japánban

2011.03.12. 09:32 Módosítva: 2011.03.12. 09:34
A japán rendőrség legfrissebb hivatalos adatai szerint kilencszázan haltak meg a pusztító pénteki földrengésben, az eltűntek száma ezerhatszáz, és több százan megsebesültek.

Az áldozatok között már a mentési munkálatokban részt vevők is vannak - szombaton két rendőr vesztette életét Mijagi prefektúrában. Ötvenöt társukkal megszakadt a kapcsolat, egyelőre nem tudni, mi történt velük.

Kan Naoto miniszterelnök bejelentette, hogy ötvenezer katona is csatlakozik a mentési munkálatokhoz, amelyek még nem kezdődtek meg a földrengés által legerősebben sújtott területeken, ahol újabb erős rengésektől és szökőártól tartanak.

Egymillió háztartásban nincs víz

A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai szombat hajnalban megérkeztek Tokióba. Jelenleg arra várnak, hogy találkozzanak a Rescue 24 globális mentőcsapat amerikai tagjaival. Mivel a japán kormány egyelőre csak Ausztráliától, az Egyesült Államoktól, Dél-Koreától és Új-Zélandtól kért külföldi segítséget, a Baptista Szeretetszolgálat készenléti csoportjának kiutazására nincs szükség.

A katasztrófa sújtotta öt japán prefektúrában 1350 ideiglenes menedékhelyet hoztak létre, amelyek több mint 210 ezer embert fogadtak be. Több mint egymillió, zömében az ország északkeleti részén lévő háztartásban nincs víz.

Fennakadások vannak az élelmiszerellátásban is. A 2100 kilométer hosszú, szökőár sújtotta keleti partvidék szupermarketek előtt hosszú sorok állnak, a benzinkutakat is elárasztották az autók.

Tokióban szombaton helyreállt a vonatközlekedés, amelynek hiánya miatt pénteken tízezrek nem tudtak hazatérni a munkából. Számukra a városházán, kormányhivatalokban és egyetemek területén ideiglenes szállást alakítottak ki, de sokan huszonnégy órán át nyitva tartó presszókban, szállodákban vagy a munkahelyükön töltötték az éjszakát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport