Kína tanulni akar a Japánban történtekből

2011.03.12. 17:47
Kína nem változtat atomerőmű-építési programján, de hasznosítani fogja a Japánt ért földrengés okozta nukleáris szivárgás tanulságait - jelentette ki Pekingben a környezetvédelmi tárca helyettes vezetője szombaton.

Kínában jelenleg tizenhárom atomerőműi komplexum működik és az ellenőrzések azt igazolták, hogy valamennyi biztonságos – jelentette ki Csang Li-csün a kínai parlament ülésszakához kapcsolódó sajtótájékoztatóján.

Csang azt is megjegyezte, hogy Kína szoros figyelemmel kíséri a földrengés hatását a japán nukleáris berendezésekre. Azt is elmondta, hogy a tengerparti városokban működik a megfigyelő rendszer, és eddig nem érzékelték a japán nukleáris radioaktív szivárgás hatását.

A kínai beszámolók megemlítik, hogy a Kínában épülő új tengerparti erőművek már harmadik generációsak, szemben az érintett japán reaktorokkal, amelyek második generációsak, és amelyek hűtőrendszerének működtetéséhez veszély esetén elektromos áramra van szükség.

2010 végén a kínai atomerőművek össztermelési kapacitása 10,8 millió kilowatt volt. A múlt évben 34 új projekt elindításáról született döntés, 2011 és 2015 között az ország új nukleárisenergia-beruházásokat valósít meg. Az új ötéves tervben a 40 millió kilowatt teljesítmény elérését tűzik ki célul. A keleti tengerparti területek mellett több erőművet terveznek a középső országrészbe.

A legtöbb erőművet Kuangtong kapja, a már három épülő mellé hatot, Hunanba négyet terveznek, Kuanghszi, Anhuj, Fucsien és Liaoning kettőt-kettőt, további nyolc tartományban pedig egy-egy építésére készülnek.

Kína folyamatosan törekszik a szénenergiától való függőségének enyhítésére. Tavaly az országosan megtermelt energia mennyiségének mindössze 1,8 százalékát adták atomerőművek; a világátlag 17 százalék, de Franciaországban például 70 százalék az arány. Kína 2020-ra szeretné az összenergia-felhasználásának 15 százalékát nem fosszilis energiából fedezni.