Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Líbiai repüléstilalmi zóna kialakítását kéri az Arab Liga

2011.03.12. 21:30
Líbiai repüléstilalmi zóna kialakítását kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsától az Arab Liga, amelynek külügyminiszteri tanácsa zárt ülésen döntött erről szombaton Kairóban. Omán az arab országok líbiai beavatkozását sürgette.

Az egyiptomi média értesülése szerint Szíria és Algéria képviselője feltehetően nem támogatta a repüléstilalmi zónára irányuló kérést, amelyet az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a tanácskozásról kiadott közleménybe foglaltak. A tanács emellett úgy döntött, hogy kapcsolatba lép a líbiai felkelők politikai képviselőjével, az Átmeneti Nemzeti Tanáccsal.

Hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy az Arab Liga országai egyedül nem tudnának repüléstilalmi zónát létesíteni Líbia légterében, azonban a hozzájárulásuk elengedhetetlen e lépéshez, amelynek végrehajtásához katonai erő kell. A repüléstilalmi zóna kialakítását a Moammer Kadhafi ellen lázadók kérték, hogy az iraki légierő gépei ne támadhassák őket.

Az Európai Unió országaiban is napirendre került a repüléstilalmi zóna kérdése, de egységes álláspont nem alakult ki erről.

A 21 tagország, valamint a Palesztin Hatóság képviselőit tömörítő szervezet ülésén Omán képviseletében Juszuf bin Alavi bin Abdullah korábban úgy fogalmazott, hogy "az arab országoknak az Arab Liga mechanizmusát felhasználva kell beavatkozniuk Líbiában, a nemzetközi joggal összhangban". Hangsúlyozta, hogy a líbiai válsággal kapcsolatos arab tétlenség nem kívánt külföldi intervencióhoz és a líbiaiak közötti harcokhoz vezethet.

Az 1945-ben hét arab állam részvételével megalakított Arab Liga külügyminiszteri tanácsa  a legfelsőbb testület a szervezet éves csúcstalálkozói közötti időszakban. Kadhafi és a vele szemben fegyvert ragadók Átmeneti Nemzeti Tanácsa egyaránt elküldte képviselőit Kairóba. Kadhafi megbízottai minden valószínűség szerint nem vesznek részt a tanácskozáson, mert az Arab Liga felfüggesztette Líbia tagságát.  • Vennék
  • Bankszámla