Szaúdi katonák érkeztek Bahreinbe

2011.03.14. 15:10

Nagyjából ezer szaúd-arábiai katona lépett Bahrein területére hétfőn, hogy védelmet nyújtsanak a kormányának.

A katonák a Szaúd-Arábiát és a szigetországot összekötő töltéshídon át jutott el Bahreinbe a kora reggeli órákban - közölték a Reuters brit hírügynökséggel rijádi források, hozzáfűzve, hogy a szaúdi kontingens az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) keretében felállított haderő részeként érkezett Bahreinbe.

Az Egyesült Államok kormánya nem fogadta kitörő örömmel a történteket. Tommy Vietor, a Nemzetbiztonsági Tanács szóviője felszólította a GCC országait, hogy "tanúsítsanak önmérsékletet, tartsák tiszteletben a bahreini nép jogait és járjanak el olyan módon, hogy elősegítsék, ne pedig aláássák a párbeszédet".

Korábban a GCC kilátásba helyezte, hogy a népfelkelés által szorongatott bahreini vezetés védelmére siet a tanácson belüli kölcsönös segítségnyújtás elve alapján, ugyanis Bahrein tagja a szervezetnek.

Nem sokkal ezt megelőzően az iráni külügyminiszter felszólította a bahreini kormányt, hogy ne alkalmazzon erőszakot az ellene demonstrálókkal szemben.

Ali Akbar Szálehi a Farsz hírügynökség jelentése szerint azt mondta: "azt várjuk Bahrein kormányától, hogy bölcs választ ad a nép kérésére, és tiszteletben tartja jogait".

Bahrein lakosságának túlnyomó többsége síita, akárcsak Iráné, de az öböl menti szigetországot irányító királyi család szunnita.

A királyságban február dereka óta tartanak a reformokat és a nem csak papíron létező alkotmányos monarchia megteremtését követelő megmozdulások, de a radikálisabb mag már egyenesen az országot kormányzó al-Kalifa dinasztia távozását követeli.  • Tippek
  • Árfolyam