Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Rendkívüli állapotot hirdetett a bahreini király

2011.03.15. 14:02

Három hónapra rendkívüli állapotot hirdetett ki Hamad bin Isza Ál Kalifa sejk bahreini uralkodó kedden, egy nappal azután, hogy a szomszédos országokból csapatok érkeztek az országba a síita tiltakozások megfékezésére. A rendkívüli állapot kihirdetéséről szóló hivatalos közleményt az állami televízióban olvasták be. A közlemény szerint a király utasította a fegyveres erők parancsnokát, hogy állítsa helyre a rendet, bevonva a hadsereget, a rendőrség alakulatait, a nemzeti gárda egységeit és "minden más erőt, amennyiben az szükségesnek bizonyul".

Ez utóbbi utalás nyilvánvalóan arra a mintegy ezer katonára és ötszáz rendőrre vonatkozik, akiket Szaúd-Arábia, illetve az Egyesült Arab Emírségek küldött hétfőn a szigetországba az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanács (GCC) keretében felállított haderő részeként. A szervezet már korábban kilátásba helyezte, hogy a népfelkelés által szorongatott bahreini vezetés védelmére siet a GCC-n belüli kölcsönös segítségnyújtás elve alapján, ugyanis Bahrein tagja a szervezetnek.

Az emírségek rendőreinek érkezése előtt bahreini kollégáik egy erőszakossá vált tüntetésen összecsaptak a szunnita királyi család uralma ellen tiltakozó, a lakosság zömét alkotó síita tüntetőkkel.

Bahreinben a múlt hónapban kezdődtek a demokratikus változásokat követelő, magukat a szunniták által elnyomottnak valló síiták megmozdulásai. Egy tüntető  kedden is életét vesztette Szitra városban, és többen megsebesültek. Meghalt a biztonsági erők egy tagja is, akit szándékosan elgázoltak. A bahreini hatóságok hétfőn felszólították az ország lakosságát, hogy teljes mértékben működjenek együtt a szaúdi, és a térség más országaiból érkező külföldi erőkkel.

A külföldi beavatkozás kapcsán az Egyesült Államok figyelmeztette a Perzsa-öböl arab államait, tartsák tiszteletben a bahreini nép jogait. "Felszólítjuk GCC-beli partnereinket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, tartsák tiszteletben a bahreini nép jogait és járjanak el olyan módon, hogy elősegítsék, ne pedig aláássák a párbeszédet" - mondta Washingtonban Tommy Vietor, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Irán kedden egyenesen elfogadhatatlannak nevezte, hogy szaúdi katonák érkeztek Bahreinbe. Teherán egyben arra szólította fel az Öböl menti ország vezetését, hogy békés eszközökkel, külföldi intervenció nélkül válaszoljon a demokratikus reformokért tüntetők követeléseire.

A bírálatra válaszul a bahreini külügyminisztérium bejelentette, hogy konzultációra visszarendelik a királyság teheráni nagykövetét, mert a belügyekbe való beavatkozásnak tartják az iráni nyilatkozatot, amelyet ráadásul "fenyegetésnek tekintenek a térség békéjére".  • Vennék
  • Bankszámla