Kétszer is kigyulladt a 4-es reaktor

2011.03.16. 04:18 Módosítva: 2011.03.16. 09:05

A 2-es reaktornál történt kedd hajnali robbanás után a korábbiaknál is veszélyesebb helyzet alakult ki a Japán északkeleti részén található Fukusima-1 atomerőműnél, amelynek 4-es reaktoránál 24 órán belül kétszer is tűz ütött ki.

A tűz azért különösen veszélyes, mert a 4-es reaktor az erőmű hűtő rendszerét megrongáló pénteki földrengéskor ugyan nem üzemelt, de egy pihentető medencében használt fűtőelemeket tároltak az épületében. Ezekből a felszálló füsttel közvetlenül az atmoszférába juthattak radioaktív részecskék, amelyeket aztán a szél is tovább vihet.

A kedd reggeli, feltehetően hidrogénrobbanás okozta tüzet három óra alatt sikerült megfékezni, azonban ezalatt radioaktív részecskék szálltak fel a füsttel. A reaktor szerda hajnalban újból kigyulladt, egyes források szerint azért, mert valójában eredetileg sem oltották el teljesen a tüzet. A lángok másfél óra alatt végül feltehetően maguktól kialudtak, egyelőre nem tudni, mekkora kárt okozhattak. Megelőzésképpen bórsavat permeteztek a 4-es reaktornál.

Ezt eddig is sejteni lehetett, de az erőművet üzemeltető Tokyo Electric bejelentette, hogy az elmúlt napokban két reaktorban is megrongálódtak a fűtőelemek, a becslések szerint az 1-es reaktorban az üzemanyag-kazetták 70 százaléka, a 3-as reaktorban pedig egyharmada károsodott, bekövetkezett a reaktormagok részleges olvadása. Az 5-ös és a 6-os reaktorokban próbálják elkerülni a veszélyt, állítólag ott is fennáll a használt fűtőanyagok túlhevülésének veszélye.

A  4-es reaktornál bekövetkezett reggeli tűz után egy időre jelentősen megemelkedett a sugárzás szintje, a legnagyobb sugárzás a megsérült hármas és négyes reaktorok közvetlen közelében 400 millisievert/óra volt, de ezt végül sikerült visszacsökkenteni. Az erőműben a reaktorok hűtését folytató nagyjából ötven munkás a legmodernebb védőruházat ellenére is óriási sugárzásnak volt kitéve.

A fukusimai reaktor száz kilométeres körzetében arra kérte a lakosságot a japán kormány, hogy ha elered az eső, ne tartózkodjanak a szabadban, az erőmű és 30 kilométeres körzete fölött pedig repüléstilalmi övezetet hoztak létre. A tűz után kedvezőre fordult a széljárás, a tenger felé fúj, ezért a radioaktív szennyeződés kisebb mértékben érinthet majd lakott területet.

A szokásosnál magasabb sugárzási szintet mértek kedden helyi idő szerint kora délután a japán fővárosban, de az eltérés mértéke rendkívül alacsony volt. Hasonló eltérést mutatott a George Washington amerikai repülőgép-hordozó a fővárostól is délebbre, Jokoszukánál. A tokiói vasútállomásokon napközben óriási sorok kígyóztak, ahogy az emberek próbálták elhagyni a várost.

Az újabb, de nem végleges hivatalos jelentés szerint bizonyítottan 3373 halálos áldozata van a földrengésnek és a nyomában pusztító cunaminak. A szigetország rendőrségének kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint az eltűntek száma 6746, a sebesülteké pedig 1897. Miközben még mindig regisztráltak 6,2-es magnitudójú utórengést is a japán partoknál, négy nappal a pénteki földrengés után is találtak túlélőket, egy férfi 96 órát, egy idős asszony pedig 92 órát vészelt át a romok alatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport