Ötödszörre sem bukott meg a román kormány

2011.03.16. 23:59
Nem fogadta el a román parlament az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt szerdán, így helyén marad az Emil Boc vezette kormány.

A bizalmi szavazásra azt követően került sor, hogy a kormány parlamenti vita nélkül javasolta elfogadásra a módosított munkatörvénykönyvet. Ez a rendkívüli eljárás pedig lehetőséget nyújtott az ellenzéknek a bizalmatlansági indítvány benyújtására.

Az ellenzéknek 236 igen szavazatot kellett volna összegyűjtenie a kormány megbuktatásához, ám nemhogy ez nem sikerült, de még a voksolásban is csak 216 honatya vett részt. A kormánypártok törvényhozóinak többsége nem élt szavazati jogával. A kabinet kevesebb mint egy év alatt immár az ötödik bizalmi szavazást élte túl.

A bizalmi szavazás eredménye nyomán a parlament által elfogadottnak tekinthető az új törvénykönyv, amelyet a Nemzetközi Valutaalap is támogatott.

Emil Boc miniszterelnök parlamenti beszédében a törvénykönyv módosításának szükségessége mellett érvelt. Elmondta: alaptalanok azok a vádak, miszerint a módosított jogszabály hátrányos lenne a dolgozók számára. Boc szerint a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele révén több új munkahely teremtődik, a feketemunka pedig visszaszorul, így több dolgozónak lesz társadalombiztosítása.

A román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párttal (PDL) együtt kormányzó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében Albert Álmos szenátor elmondta, hogy a feketemunka elterjedtsége miatt van szükség a munkatörvénykönyv korszerűsítésére. A szenátor szerint Romániában jelenleg 1,7 millió ember dolgozik érvényes munkaszerződés nélkül, vagyis illegálisan. Ezért a magyar szervezet is támogatja a jogszabályt, amelyet elfogadhatónak tart.

Az ellenzék részéről Victor Ponta és Crin Antonescu élesen ostorozta a Boc-kormányt, amely szerintük egy éve állandóan azt ismétli, hogy az ország kilábal a gazdasági válságból, de egyelőre nyoma sincs a fellendülésnek.

A parlamenti vitával párhuzamosan szakszervezeti tüntetésre is sor került a törvényhozó testületet befogadó épület előtt. A szakszervezetek 50 ezer ember jelenlétére számítottak, de végül 8 ezer dolgozó gyűlt össze, akik az új munkatörvénykönyv ellen tiltakoztak.