Slota visszahívná a budapesti szlovák nagykövetet

2011.03.16. 18:23 Módosítva: 2011.03.16. 22:50
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerint Szlovákiának nem szabad már tovább hátrálnia, tapasztalván Orbán Viktor Trianon revíziójára törekvő politikáját, s tiltakozásul a miniszterelnök március 15-én elhangzott beszédére vissza kellene hívni a budapesti szlovák nagykövetet.

Ján Slota szerdai nyilatkozatában azt állítja: Orbán beszéde, amelyben kijelentette, hogy a magyaroknak Brüsszel sem fog diktálni, lényegében beismerése annak, hogy a mai magyar kormányzat a trianoni szerződés felülvizsgálatára törekszik.

"Az SNS Orbán ünnepi beszédét úgy értékeli, hogy Orbán nemcsak arrogánsan viselkedik európai uniós partnereivel szemben és felrúgja az Európában jelenleg érvényes összes szabályt, hanem egyértelműen likvidálni szeretné a trianoni szerződést, amelyet a magyarok nyilván megalázónak tartanak, bár igazi békeszerződésről van szó. Ez a magyar látásmód veszélyt jelent Európa békéjére" - áll a nyilatkozatban.

Az SNS felszólítja a szlovák kormányt, elsősorban a miniszterelnököt és a külügyminisztert, hogy vegyék végre észre, mire törekszik Orbán, mert úgymond semmittevésükkel és meghátrálásukkal "Magyarországnak nemcsak nagyobb ereje lesz céljai eléréséhez, de bátorsága is. És az első falat Szlovákia lesz".

Slota szerint a szlovák-magyar alapszerződés máig érvényben van, de azt Orbán "toalettpapírként" kezeli.

"Ha a megoldást az SNS hozhatná meg, akkor azonnal lépnénk: visszahívnánk állomáshelyéről a budapesti szlovák nagykövetet és felmondanánk ezt a kétoldalú szerződést, amelynek a folyamatos semmibevétel miatt úgysincs semmi értelme" - olvasható a dokumentumban.

Romániában is téma lett az Orbán-beszéd

Orbán Viktor március 15-i üzenetén vesztek össze a román képviselők szerda este a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány megvitatásakor. Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt egy képviselője az ülés közepén azt kérte, ítéljék el annak az üzenetnek az egyik kijelentését, amelyet a magyar kormányfőnek küldött a romániai magyarságnak. A felvetést már napirendre tűzték volna, ám a kormánypárti ülésvezető ezt végül megtagadta, és ekkor az ülést megszakították.

A bukaresti ellenzék Orbán Viktor azon mondatait kifogásolja, melyekben a tudósítások szerint a kormányfő Erdély elvesztéséről beszélt, beszédében ugyanakkor az a mondat is elhangzott, hogy "Legyen Erdély és a magyar nemzet újra az, ami volt".  Crin Antonescu liberális pártelnök azt is kifogásolta, hogy Emil Boc kormányfő nem szólalt fel az ellen, hogy március 15-én Csíkszeredában egy férfi az 1848-as román nemzeti hőst, Avram Iancut formázó szalmabábút akasztott fel egy téren egy rögtönzött bitófára. Az ellenzéki vezető úgy fogalmazott: Boc azért nem mond semmit erről, "nehogy megzavarja új gazdáját, Orbán Viktort".  • Hírek
  • Személyi kölcsön