Szabadon engedték a CIA ügynököt

2011.03.16. 14:58

Szabadon engedtek szerdán Pakisztánban egy kettős emberöléssel vádolt amerikai ügynököt, miután az áldozatok családtagjai fájdalomdíj fejében lemondtak megbüntetéséről.

Raymond Davis, az amerikai nagykövetség adminisztratív és technikai tanácsadójaként volt nyilvántartva, de titokban a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) dolgozott. Január végén Lahorban az autója belsejéből tüzet nyitott két fiatal motorosra,állítása szerint önvédelemből, mert azok szerinte ki akarták őt rabolni.

A pakisztáni hatóságok a diplomáciai védettség ellenére letartóztatták, és bíróság elé állították a férfit. A rendőrség szerint Davis hidegvérű gyilkos, aki az egyik, már menekülő fiatalt hátba lőtte. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a motorosoknál is volt fegyver.

A tárgyaláson az ügynököt emberöléssel vádolták, de Pandzsáb állam igazságügy-minisztere szerint a családtagok elfogadták a felkínált pénzt, és megbocsátottak neki, így a bíróság felmentette. Ez bevett megoldás Pakisztánban, ha sikerül megegyezni az áldozatokért fizetendő összegben. Davis azonnal elhagyta az országot.

Az ügy megterhelte az amerikai-pakisztáni kapcsolatokat. A bevett szokás ellenére az ázsiai ország több, vallási alapon álló pártja ellenezte a pénz elfogadását, és azt követelte, hogy akasszák fel az ügynököt.

A családtagok ügyvédje azt állította, hogy kényszerítették őket a megállapodás aláírására, s ez még további bonyodalmakhoz vezethet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport