Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Magyarországnak nincsenek különleges képességei a háborúhoz

2011.03.20. 18:17

Magyarország megvizsgálja, milyen humanitárius célú segítséget nyújthat a líbiai válság megoldásában - közölte vasárnap Martonyi János külügyminiszter.

A magyar diplomácia vezetője megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy Magyarországnak "nem látszanak különleges képességei" az észak-afrikai ország elleni azonnali akcióban való részvételhez.

"Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy humanitárius területen nem tudunk segíteni, akár az Európai Unió által koordinált akció keretében, akár pedig tagállamként" - tette hozzá.

"Megvizsgáljuk, hogyan tudunk humanitárius céllal segíteni azokon, akik erre rászorulnak". Megjegyezte, hogy ennek a segítségnyújtásnak különböző lehetőségei vannak, esetleg szállító eszközök felajánlásáról lehet szó, "humanitárius segítségnek tekinthetjük bizonyos szempontból magyar repülőgépek rendelkezésre bocsátását is".

A magyarok támogatják az ENSZ-et

Martonyi János - aki még vasárnap Brüsszelbe utazik - elmondta: az Európai Unió külügyminiszteri tanácsa hétfőn egyeztet a humanitárius segítségnyújtás részleteiről, illetve arról, miképpen járulhat hozzá az EU a rendezéshez. Kijelentette, egyetértés van arról, hogy az EU-nak a legszorosabban együtt kell működnie az ENSZ-szel, a NATO-val, az Egyesült Államokkal és a térség országaival, mindenekelőtt az arab államokkal.

A külügyminiszter kijelentette: a magyar kormány teljes mértékben támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján és azzal összhangban hozott intézkedéseket. "A magyar álláspont mindig az volt, hogy ebben az ügyben a legfontosabb a polgári lakosság védelme" - szögezte le. Egy saját népét megtámadó kormány nem számíthat arra, hogy ezt a nemzetközi közösség tétlenül szemléli - mondta, és hozzátette, a nemzetközi közösség túlnyomó része osztja a magyar véleményt.

A miniszter megismételte azt a véleményét, hogy örült volna, ha az ENSZ BT határozata már "akár egy héttel korábban" megszületik.

Azzal kapcsolatban, hogy több EU-tagállam, közöttük Németország elutasítja a Líbia elleni katonai akcióban való részvételt, Martonyi János kifejtette: "önmagában véve az a tény, hogy egy ország nem vesz részt a katonai akcióban, nem jelenti a politikai támogatását hiányát".

Hetven magyar maradt Líbiában

Arról is beszélt, hogy Líbiában még mintegy hetven magyar ember maradt, többségükben olyanok, akik vegyes házasságban élnek, "aki akart, az eljött". Ismételten méltatta a Tripoliban működő magyar nagykövetségen dolgozó két diplomata munkáját, hozzátéve, hogy a líbiai fővárosban már csak három nagykövetség képviselteti magát nagyköveti szinten.

Martonyi János az MTI kérdésére válaszolva azt is elmondta, hogy vasárnap délután megbeszélést folytatott a Budapestre érkezett Mahmúd Abbász palesztin elnökkel; egyebek mellett áttekintették, milyen hatással lehetnek az észak-afrikai események a közel-keleti békefolyamatra.

A Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke hétfőn találkozik Schmitt Pál államfővel és Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével is.