Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Félnek a fukusimai salátától

2011.03.24. 06:50

Újabb országok vezettek be importkorlátozásokat a japán reaktorbaleset környékéről származó élelmiszerekkel szemben.

Ausztrália csütörtökön betiltotta a nem egészen két héttel ezelőtti japán földrengés és szökőár következtében sérült fukusimai atomerőmű környékéről származó élelmiszerek behozatalát. Az ausztrál hatóságok ugyanakkor közölték, elhanyagolható az ausztrál fogyasztókra leselkedő sugárfertőzés-veszély.

Kanadában a behozatal szigorítását jelentették be. Az importőröknek igazolniuk kell, hogy a fukusimai atomerőmű körüli négy prefektúrából - Fukusimából, Ibarakiból, Tocsigiből és Gunmából - származó tejtermékek, gyümölcsök és zöldségek nem károsak az egészségre.

Hongkongban közölték, betiltották az említett négy japán prefektúrából és egy ötödikből, Csibából származó zöldségfélék, tej, hús, hal és tengeri gyümölcsök behozatalát. Közben hírek szerint Kínában és Hongkongban az emberek pánikszerűen elkezdtek jódozott sót vásárolni; a közkeletű hiedelem szerint ugyanis a jódozott só ellenszere lehet a radioaktív sugárzásnak.
A japán kormány előző nap közölte, hogy az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzást mutattak ki az északkelet-japáni Fukusima prefektúrában termesztett 11 zöldségféléből.