Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Három munkás sugárterhelést szenvedett

2011.03.24. 08:28 Módosítva: 2011.03.24. 09:12

Munka közben sugárterhelés ért három szakembert Fukusima egyes számú atomerőművében csütörtökön.

A japán atomenergia-biztonsági ügynökség (NISA) közlése szerint elektromos kábeleket fektettek az erőmű egyes reaktorblokkjában, amikor óránként 170 és 180 mikrosievert sugárzás érte őket, miközben az erőműben dolgozók számára a maximálisan megengedett mennyiség 150 mikrosievert.

Két munkást kórházba szállítottak.

Az egyes reaktorblokk vezérlőjében részlegesen helyreállították az áramellátást. Működik a világítás, de nem biztos, hogy a hűtőrendszert is el tudják indítani. A hármas reaktorblokk vezénylőtermében már kedd este sikerült helyreállítani a világítást.

Jelenleg csak az ötös és a hatos reaktor hűtőrendszere működőképes, de ez a két blokk rongálódott meg legkevésbé.

Közben Ausztrália és Kanada is betiltotta, illetve szigorította a fukusimai atomerőmű környékén előállított friss élelmiszerek importját. Eddig az Egyesült Államok, Franciaország, Szingapúr és Hongkong vezetett be tilalmat vagy korlátozásokat a Japánból érkező friss élelmiszerek importjára.

Tokióban szerdán a vezetékes ivóvíz radioaktív jódtartalma kétszeresen haladta meg az egészségügyi határértéket, ezért a hatóságok azt ajánlották a főváros 13 millió lakosának, hogy a csecsemőknek csakis palackozott vizet adjanak. Siba és Ibaraki prefektúrában több településen szintén azt tanácsolták a szülőknek, hogy palackos vizet adjanak a csecsemőknek.