Erhard
2 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Amerika hatoda már spanyolajkú

2011.03.25. 14:08

Az USA spanyol ajkú lakossága jelentősen nőtt az utóbbi években, a 2010-es amerikai népszámlálás adatai pedig azt mutatják, hogy mára az Egyesült Államok lakosságának 16 százalékát ők alkotják, írja a BBC.

Az elmúlt évtizedben ugyanis 43 százalékkal, 50,5 millióra nőtt a létszámuk, miközben a nem-spanyol ajkú lakosság összességében véve csak öt százalékkal nőtt. A fehérbőrű, európai gyökerű lakosság a 2000-ben mért 69 százalékről 64-re esett vissza.

Az adatokat csütörtökön tette közzé a hivatal, és elemzésében azt is hozzátette: a fehér népesség egyre idősebb és jól észrevehető, hogy növekedésének üteme lelassult.  Ennek ellenére még mindig a fehérbőrű lakosság van többségben.

Az ázsiaiak is jönnek föl

Az USA teljes népessége 2000 és 2010 között 308,7 millióra nőtt, miközben a növekedési ráta 1930 óta nem volt ilyen alacsony.

Az ázsiai és spanyol lakosság ennek ellenére észrevehetően növekszik, részben a magas bevándorlási ráták miatt. Bár a hivatal szerint a spanyol bevándorlást sikerült csökkenteni, Kaliforniában például a gyerekek több mint fele már spanyol ajkú.

Leginkább mégis az ázsiai eredetű lakosság növekszik, és jelenleg az USA lakosságának öt százalékát ők adják.

"Ez az évtized valóban teljesen átalakítja az ország népességét" - mondja William Frey, a Brookings Intézet demográfusa.

"A 2010-es népszámlálás egyértelműen azt mutatja, hogy az új kisebbségek leginkább az ország legdinamikusabban fejlődő részeiben növekednek, más részeken pedig visszaesést lehet észrevenni. A következő években a munkaerő jelentős részét ők adják majd és folyamatosan benépesítik az ország többi részét is."