Tízezer fölött a halottak száma Japánban

2011.03.25. 06:32 Módosítva: 2011.03.25. 10:17

A rendőrség adatai szerint tízezer fölé emelkedett a március 11-i pusztító földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma Japánban, írja a BBC. Szinte biztos, hogy ez a szám sem végleges, mert 17 440 embert még keresnek.

Mijagi prefektúrában a rendőrség az interneten is közzétett információkat több mint kétezer holttestről, hogy felgyorsítsa az azonosítást. Ugyanitt és a szomszédos Ivate prefektúrában a Japánban egyébként szokásos hamvasztás nélkül kezdték eltemetni a szökőár áldozatait, mert a krematóriumok túlterheltek.

Japán mentők sétálnak a romok között Rikuzentakatában, Ivate prefektúrában
Japán mentők sétálnak a romok között Rikuzentakatában, Ivate prefektúrában

Két héttel a katasztrófa után több százezer embernek nincs otthona, kevés az élelmiszer és az ivóvíz.

A japán kormány előzetes becslése szerint nagyjából 200 milliárd eurónyi kár keletkezett az épületekben és az infrastruktúrában.

Megsérülhetett az egyik reaktormag

Pénteken leállították a helyreállítási munkálatokat a fukusimai egyes számú atomerőmű két reaktorblokkjában a víz radioaktivitásának rendkívül magas szintje miatt. Az erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) közölte, hogy az egyes és a kettes reaktort körülvevő épület földszintjén találtak erősen radioaktív vizet.

Japán atombiztonsági tisztségviselők attól tartanak, hogy az egyes atomerőmű valamelyik reaktormagja megsérült, és ha így van, akkor nagyobb a veszélye annak, hogy több radioaktív szennyeződés kerül a környezetbe.

Nisijama Hidehiko hozzátette, hogy a szóban forgó reaktornak van valamennyi megtartó képessége. Ebből az következne, hogy a hármas blokk magja sérült meg.

Helyi szakemberek szerint a károsodás inkább más berendezést érhetett, vagy a vezetékhálózatot vagy a pihentető medencét.

A sérülés akkor keletkezhetett, amikor március 14-én hidrogénrobbanás történt a hármas blokk másodlagos konténmentjében, vagyis a nem hermetikusan záró reaktorépületben.

A japán kormány úgy döntött, még messzebbre küldik az atomerőmű környékén élőket: az eddigi húsz kilométerről harminc kilométerre bővítették azt a zónát, amit "önkéntes alapon" érdemes elhagyni.

Sugárzó turisták Kínában

Közben a kínai tisztiorvosi szolgálat bejelentette: erős radioaktivitást mértek két japán turistán, akik repülővel érkeztek az egyik kelet-kínai városba. Azt nem közölték, melyikbe. A turistákon mért sugárzás sokkal meghaladja a megengedett mértéket. Másokra nem jelentenek veszélyt, orvosi ellátást kaptak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport