Móric
9 °C
15 °C

Civileket ölt meg Afganisztánban egy NATO-légicsapás

2011.03.26. 09:02
Egy NATO-légicsapás következtében polgári személyek vesztették életüket pénteken Dél-Afganisztánban - jelentette be a NATO vezetésű nemzetközi erő (ISAF).

Szombaton kiadott közleményében a NATO közölte, hogy véletlenül ölt meg civileket, és vizsgálják a Hilmend tartományban végrehajtott légi támadás körülményeit.

Két járművet találtak el rakéták a támadásban, nem tudni, mennyi civil vesztette életét. Egyelőre csak annyit ismert, hogy hírszerző források információi alapján a nemzetközi erő azt gondolta, egy tálib parancsnok és társai utaznak a járművekben. A szövetséges erők később megtalálták a roncsokat és a halottakat, akikről kiderült, hogy civilek.

Bár az amerikai és a NATO-parancsnokok megszigorították a légicsapások alkalmazásának szabályait, most is előfordul időnként, hogy tévedésből ártatlan civileket ölnek meg lázadók helyett. Ezek a melléfogások komoly súrlódáshoz vezettek Hamid Karzai afgán elnök és nyugati szövetségesei között.

Egy ENSZ-jelentés szerint tavaly legalább 2777 polgári személyt öltek meg Afganisztánban, de az esetek túlnyomó többségében a lázadók voltak a tettesek. 2010 első tíz hónapjában 6215 civilt ért támadás, közülük 2412 életét vesztette. A támadások több mint háromnegyedéért a tálib lázadók a felelősek, az afgán kormányerők és a külföldi csapatok számlájára pedig az esetek 12 százaléka írható.