Sugárzó anyag a tengerben Fukusimánál

2011.03.26. 08:17
A határértéket 1250-szeresen meghaladó radioaktív jódot mutattak ki Japánban a tengervízből több száz méterre a szökőárban megsérült fukusimai atomerőműtől - közölte szombaton az atomreaktorok biztonságát felügyelő japán szerv.

A hét első felében végzett mérésekkor azt találták, hogy az egészségügyi határérték 126-szorosát tartalmazza a jód 131-es izotópjából az óceán vizéből vett minta. Ezután rendelték el a part menti övezetből származó halak és tenger gyümölcseinek fokozott ellenőrzését.

A reaktorbiztonsági felügyelet közölte azt is, nagy mennyiségű 137-es izotópszámú céziumot tartalmaz a japán Fukusima-1 atomerőmű 1-es reaktorblokkjában talált víz. A radioaktív anyagot a reaktor turbinájának helyt adó épület föld alatti részén összegyűlt vízből mutatták ki. Ez a sugárzó anyag került nagy mennyiségben a levegőbe 25 éve, a csernobili atomerőmű katasztrófájakor.

Az atomerőmű üzemeltetője közölte, mielőbb megpróbálják kiszivattyúzni a sugárszennyezett vizet, hogy folytatni tudják a reaktor hűtésének helyreállítását célzó munkát.