Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Kiszámíthatatlan a helyzet a fukusimai atomerőműben

2011.03.29. 06:44 Módosítva: 2011.03.29. 10:42
Folyamatos kihívást jelent a japán hatóságoknak a fukusimai atomerőmű, ahol még mindig kiszámíthatatlan a helyzet. Lapértesülés szerint államosíthatják az atomerőmű üzemeltetőjét, bár a kormány ezt tagadja. Közben Kanadában is kimutatták a Japánból érkezett radioaktivitást.

Továbbra sem lehet megjósolni, hogyan alakul majd a helyzet a Fukusima Dai Icsi atomerőműben, ez pedig maximális készültséget követel a kormánytól a problémák kezeléséhez, jelentette ki Kan Naoto japán miniszterelnök a japán közszolgálati HNK tévének.

A hat reaktoros erőmű három reaktorblokkjában zónaolvadás is bekövetkezhetett, a negyedikben pedig a kiégett fűtőelemek tárolómedencéjében keletkezett tűz a 9-es erősségű földrengés és a tízméteres cunami után.

A balesetsorozat miatt radioaktív anyagok kerültek a környezetbe, melynek harminc kilométeres körzetét evakuálni kellett. Hétfőn a japán hatóságok elismerték, hogy nagy szennyezettségű, radioaktív víz szivárgott ki az erőműből, ami a tengert is szennyezte. Elképzelhető, hogy a robbanások és a földrengés megrepesztették a kettes reaktor reaktormagjának acél konténmentjét.

Az erőmű környékén először a baleset óta plutónium nyomait is kimutatták - a hat reaktorból az egyik urán-plutónium keverékkel működött.

Körülbelül ötven, főleg idős ember nem akar kiköltözni a Fukusima-1 környékén létesített, húsz kilométeres sugarú kitelepítési körzetből.

A japán atomenergia-biztonsági ügynökség képviselője kijelentette: igyekeztek meggyőzni őket arról, hogy feltétlenül el kell hagyniuk az övezetet, de nem sikerült. Mint mondta, ezek az emberek rövid időn belül azt tapasztalják majd, hogy nem jutnak alapvető élelmiszerekhez.

Államosításra készülnek?

A kormány a Jamiuri Simbun napilap értesülései szerint a fukusimai erőmű üzemeltetőjének átmeneti államosítására készül, felvásárolná a Tokyo Electric Power Company (Tepco) ellenőrzéséhez szükséges részvénycsomagot. A részvényfelvásárlás egyben fedezetét is jelentheti a lakosság kártalanításának. Edano Jukijo kabinetfőnök ugyanakkor kedden tagadta a lap értesüléseit.

A japán erőműből származó szennyezést már Kanada partjainál is kimutatták, esővízben és a tengeri algákban is. A radioaktivitás mértéke ugyanakkor nem veszélyezteti a lakosságot.

Dél-Koreában és Kínában is a jód radioaktív, 131-es izotópját mutatták ki a környezetben. Dél-Koreában a fővárosban, Szöulban és hét más helyszínen mutatták ki a jódizotóp nyomait, de annak mennyisége csekély, és nem jelent veszélyt az egészségre vagy a környezetre. Az országban vizsgálják a térség vizeiben élő halakat, de eddig még nem találtak sugárzmérgezetteket.

Kínában a balesetet szenvedett japáni atomerőmű felől érkező 131-es jódizotóp csekély nyomait észlelték a levegőben. Ezt megelőzően már a kínai egészségügyi minisztérium 14 régió - köztük Peking és Sanghaj - hatóságától követelte meg, hogy rendszeresen vizsgálja a tengervíz radioaktivitásának mértékét. Eddig nem kellett védekezni az észlelt környezeti változások miatt.