16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Nyolc pontba foglalta vízióját a bengázi ellenzék

2011.03.29. 18:37

A líbiai felkelők az elmúlt napokban gyorsan nyomultak előre nyugatra, azonban ahogy három hete, úgy most sem sikerült még megostromolniuk Kadhafi szülővárosát, Szirtét, a kormányerők kedden fokozatosan keletre tolták az ellenzék csapatait.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a Franciaország és Katar által is az ország egyetlen hivatalos képviseleteként elismert bengázi Átmeneti Nemzeti Tanácsuk már a harcok utáni időszakra, a politikai átmenet megalapozására készül.

A Guardianen olvasható nyolcpontos tervezetük, „A demokratikus Líbia víziója” lényegében egyfajta általános alapelveket és célkitűzéseket fektet le, amelyek mentén elindulhatnak, ha sikerül megbuktatni Kadhafi rezsimét.

A szabad és tisztességes választások mellett szükségesnek tartják egy új alkotmánytervezet kidolgozását, amely minden jogi, politikai, és bírósági intézmény alapjait lefekteti. Kadhafi bukása után az első lépések között kell szerepelnie a politikai pártok és különböző civil szervezetek, szakszervezetek létrehozásának.

Ezzel együtt biztosítanák az alapvető politikai választás szabadságát, a megfelelő életkortól minden líbiainak biztosítanák a választójogot, és a választhatóságot is. A szólásszabadságot is biztosítanák mind a médiában, mind békés tüntetések formájában, amennyiben azok nem veszélyeztetik a közbiztonságot.

Az ország gazdasági eredményeit a líbiai nép érdekében használnák fel, fellépnének a szegénység és a munkanélküliség ellen, miközben véget vetnének a korrupciónak és a költekezésnek. Fontosnak tartják a kultúra, a tudomány és a technológiai fejlődés támogatását és finanszírozását.

Végezetül egy olyan demokratikus Líbiát építenének, amely jó nemzetközi és regionális kapcsolatok kialakítására törekszik, tiszteletben tartja a nemzetközi jogot és humanitárius elveket. Egyben elítélik az autokratikus és despotikus rezsimeket.  • Hírek
  • Hírek