Huba
16 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

3000-szeres a tengervíz radioaktivitása Fukusimánál

2011.03.30. 06:59
Az egészségügyi határértéket sokszorosan meghaladó radioaktivitást mértek a tengerben a fukusimai atomerőmű közelében. A szennyezés oka nem ismert, talán a reaktorblokkokban felgyülemlett, erősen szennyezett víz szivárgása okozhatta. A szakemberek szerint embereket még ebben a koncentrációban sem fenyeget a szennyezés, a sugárzást radioaktív jód okozza, ennek pedig nyolc nap a felezési ideje.

Erős radioaktív szennyezést mutattak ki a tengerben a fukusimai 1-es atomreaktor közelében a japán hatóságok. A Fukusima Dai Icsi erőműtől háromszáz méterre délre vett vízmintában 3355-szörös koncentrációban mutatták ki a jód radioaktív, 131-es izotópját.

A japán hatóságok szerint a radioaktív jód még ebben a koncentrációban sem jelent komoly veszélyt a lakosságra. A 131-es izotóp felezési ideje nyolc nap, az erőmű húsz kilométeres körzetét pedig evakuálták és halászat sem folyik a térségben.

A szennyezést az erőmű 1-es reaktorából elszivárgó víz okozhatta, legalábbis a szakemberek mérései szerint ennek alagsorában a felére csökkent a vízszint. Az üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (Tepco) hivatalos közlése szerint ugyanakkor a szivárgás oka még nem ismert.

A további szivárgás megakadályozására új módszerrel próbálkozhatnak, az atomerőmű reaktorai különleges szövetborítást kaphatnak.

A szakemberek az 1-es, a 3-as és a 4-es reaktorokat akarják ilyen borítással befedni, ezek konténmentépületei szenvedték a legsúlyosabb károkat a földrengés és a cunami következtében. A reaktorblokkokat különleges, sugárzást csökkentő festékkel is lekenik, ezt a 2-es reaktor konténmentépületén is elvégzik.

A reaktorok turbinaterméből kiszivattyúzott, erősen radioaktív vizet pedig egy tartályhajóba tervezik átszivattyúzni.

A japán gazdasági minisztérium sajtóértesülések szerint hamarosan utasítást adhat arra, hogy az atomerőművek üzemeltetői egy hónapon belül dolgozzák ki a biztonság fokozását célzó terveiket. Ezekben gondoskodniuk kell arról is, hogy az erőművek működése még egy nagy szökőár esetén is zökkenőmentes maradjon.

Mindeközben kórházba került az erőmű üzemeltetőjének, a Tepco igazgatója, Simizu Maszataka. Simizut magas vérnyomás és szédülés miatt vitték kórházba a cég szóvivője szerint, jelentette a BBC.

A nukleáris válsághelyzetről a legfelsőbb szinten is egyeztetések folytak. Kan Naoto miniszterelnök Barack Obama amerikai elnökkel tárgyalt telefonon. Kan az előző nap "kiszámíthatatlannak" nevezte a helyzetet, és jelezte, hogy kormánya teljes készültségben áll.