Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

500-szoros radioaktivitás a pozsonyi esőben

2011.03.30. 12:39 Módosítva: 2011.03.30. 19:44
Szlovák beszámolók szerint március 29-én a szokásos sugárzási érték 500-szorosát mérték az esőcseppekben feldúsult jód-131-es izotóp miatt a pozsonyi Comenius Egyetem szakemberei. Ez azonban nem jelent veszélyt, a háttérsugárzás sem növekedett.

A szlovákiai jelenség arra utal, hogy a megsérült japán atomerőműből elszabadult radioaktív jódizotópfelhő a magas légkörben elérhette Európa közepét, így Magyarország területét is.

Ez első hallásra ijesztően hangzik, de valójában nem jelent semmiféle veszélyt. A szlovákiai érték a szokásosnak ugyan sokszorosa, de még így is töredéke az egészségügyi határértéknek. Fontos, hogy ez nem jelenti azt, hogy a háttérsugárzás emelkedett volna Pozsonyban. Egy pozsonyi egyetem neve elhallgatását kérő kutatója kérésünkre az imént ellenőrizte a háttérsugárzást a laboratóriumában található műszerrel, és az ott jellemző, normális értéket kapta. A kutató elmagyarázta, hogy a magas légkörben vándorló izotópfelhőben található jód-131 a kicsapódó esőcseppekben koncentrálódik, ennek köszönhető az eredmény.

Mai, Nem kell félnünk a jódizotóptól című cikkünkből egy csomó további fontos és érdekes dolgokat megtudhat a nyolc nap felezési idejű jód-131-esről, és hogy miért nincs semmi értelme jódtablettákkal tömni magunkat.

Turai István, az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) megbízott főigazgatója a hvg.hu-nak elmondta, hogy Budapesten folyamatosan mérik a radioaktív izotópok légköri jelenlétét és a háttérsugárzást. Ez utóbbi nem emelkedett a fukusimai események óta.

A kedd reggel levett egyhetes mintában az OSSKI is magasabb jód-131 koncentrációt mért Budapesten: 100 mikroBq-s radioaktivitást tapasztaltak. Ez a korábbinak az ötszöröse, tízszerese, de Turai István szerint ez is milliárdodnyi része az emberre esetleg veszélyes sugárzási szintnél.