Felszámolják a sérült fukusimai reaktorokat

2011.03.30. 10:19
Nincs lehetőség a földrengés és a cunami következtében megsérült fukusimai reaktorblokkok megmentésére. Az atomerőmű üzemeltetője felszámolja az 1-4-es reaktorokat, az 5-ös és a 6-os blokk talán menthető.

Bezárják a Fukusima Dai Icsi atomerőmű sérült 1-4-es reaktorait, jelentette be közleményben az atomerőmű üzemeltetője, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco). A döntést három héttel a pusztító, 9-es erősségű földrengés után hozta meg a vállalat, írja a BBC.

Hkg4723345

A reaktorok biztonsági rendszereit súlyosan kompromitálta a természeti katasztrófa, az áramellátás megszakadása miatt az 1-3-as reaktorokban sérült a reaktormag, a 4-es reaktorban pedig a kiégett fűtőelemek tárolómedencéjében keletkezett tűz okozott sugárszennyezést.

A balesetek miatt erősen szennyeződött mind a négy reaktorblokk.

Az atomerőműnek összesen hat blokkja volt, az 5-ös és a 6-os nem szenvedett komolyabb károkat, ezek megmentéséről még konzultálnak. A négy reaktorblokk kiesése nemzetgazdaságilag is komoly következményekkel járhat, ezek összesen közel 3000 megawatt teljesítményűek voltak, ez Magyarország áramigényének 60 százalékát teszi ki.

A Tepco közleménye szerint elkerülhetetlen az 1-4-es reaktorok bezárása, ezek menthetetlenül megsérültek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport