Tibor
2 °C
8 °C

Dezertált Elefántcsontpart tábornoka

2011.03.31. 18:32
Dezertált és politikai menedéket kért a Dél-afrikai Köztársaságtól az elefántcsontparti hadsereg vezérkari főnöke, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat fogadott el Laurent Gbagbo volt elefántcsontparti elnök ellen, a megválasztott és nemzetközileg elismert elnök erői pedig megkezdték Abidjan bekerítését.

Philippe Mangou vezérkari főnök és családja az éjszaka érkezett a dél-afrikai nagykövet rezidenciájára. Ügyében konzultációk folynak a nyugat-afrikai térség vezetőivel és az Afrikai Unióval.

A megválasztott elnök, Alassane Ouattara fegyveresei hétfőn indítottak offenzívát a hatalomátadás kikényszerítésére. Csütörtökön megközelítették Abidjant, az ország legfontosabb városát, ahol még Gbagbo az úr, aki választási csalásra hivatkozva nem akarja átadni a mandátumát.

Ouattara egy rádiós és televíziós nyilatkozatban felszólította a még ellenálló katonákat, hogy csatlakozzanak hozzá. "Felszólítom önöket, hogy szolgálják a hazájukat... itt az ideje, hogy csatlakozzanak testvéreikhez a Köztársasági Erők soraiban" - mondta, hozzátéve, hogy csapatai már Abidjan kapujában állnak.

Egy helyszíni tudósítás szerint csütörtök délután már tényleg hallatszott a nehézfegyverek döreje Abidjannál, egy nagyon fontos csendőrségi tábornál, amely az elnöki palotának is helyet adó városrész felé vezető útvonalat ellenőrzi. Időről időre automata fegyverek is eldördülnek - jelentette egy francia tudósító.

Ouattara csapatai előzőleg elfoglalták a kakaóexport szempontjából stratégiai fontosságú San Pedro kikötővárost, ahol 400 ezer tonna kakaóbab vár elszállításra. "Bevettük San Pedro kikötőjét. Gbagbo csapatai elhagyták a várost. Most mi irányítunk" - jelentette be Ouattara katonai szóvivője. Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaótermelő országa, a kakaóbab-kivitel fele San Pedro kikötőjéből indul útjára.

Az ENSZ szerint már legalább 472 áldozata van a november óta tartó hatalmi harcnak, és több százezer ember kényszerült elhagyni lakhelyét a konfliktus miatt. A Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet csütörtökön kiadott jelentése szerint Gbagbo katonái 37 nyugat-afrikai bevándorlót mészároltak le egy támadásban az ország nyugati részén.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag szavazott meg büntetőintézkedéseket, egyebek között utazási tilalommal és vagyonuk zárolásával sújtva a volt államfőt, annak családját és több támogatóját. A négy hónapja kezdődött politikai válság megoldása érdekében a BT - a Franciaország és Nigéria által közösen előterjesztett tervezetet elfogadva - az elnöki ambícióiról való lemondásra szólította fel Gbagbót és arra, hogy "ismerje el Alassane Ouattara elnökké választását", győzelmét a december megtartott második választási fordulóban.

A rendőrök is magukra hagyták Gbagbót

Magára hagyták a leváltott, de hatalmához ragaszkodó volt elnököt a rendőrök és a csendőrök - jelentette be az országban működő békefenntartók parancsnoka.

A kéksisakos ENSZ-misszió tudomása szerint Laurent Gbagbo már csak az elnöki palota védelmét szolgáló különleges alakulatoknak parancsol. Megszűnt a megválasztott elnök főhadiszállása, a Hotel Golf körüli blokád is Abidjanban - mondta el a France Info rádiónak Choi Young-jin.

Nyugati katonai források szerint francia alakulatok foglaltak el állásokat Abidjan déli részén. Franciaország 900 fős egységet állomásoztat az országban. Az elfoglalt városrészben európaiak, főként franciák élnek, akiket fosztogatás veszélye fenyeget.