Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Ezer holttestet nem mertek összeszedni a sugárveszély miatt

2011.03.31. 21:18
A radioaktvitástól való félelem borzalmas következménye, hogy a japán hatóságok még mindig nem mertek összeszedni nagyjából ezer oszló holttestet a megsérült fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzetében. Egyelőre teljes a tanácstalanság, mert sem elszállítani, sem eltemetni, sem elégetni nem merik a tetemeket.

Attól félnek a hatóságok, hogy károsodhat a mentésben részt vevő rendőrök és orvosok, illetve a gyászoló családtagok egészsége, ha érintkeznek a holttestekkel vagy akár azok közelében tartózkodnak. A testek ugyanis radiokatív sugárzásnak voltak kitéve. A félelmet erősítette, hogy múlt vasárnap tényleg találtak egy erős radioaktivtást mutató áldozatot. A legfrissebb hivatalos információk szerint összesen 1000 testről van szó.

Eredetileg úgy tervezték, hogy az összeszedett testeket a veszélyzónán kívülre viszik, ott megvizsgálják, azonosítják, majd eltemetik őket, ami Japánban jellemzően hamvasztást jelent. Ezt most már nem merik megcsinálni. A zóna túlélőit a nukleáris szivárgás észlelése után kitelepítették.

A hatóságok attól tartanak, hogy ha a testeket visszadják a családoknak, akkor a hamvasztáskor radiokatív korom és füst keletkezhet. Ha viszont eltemetik őket, a talaj szennyeződésétől félnek.

A mentés irányítói leginkább arra hajlanak, hogy a hullákat a megtalálásuk helyén sugármentesítsék és azonosítsák. Nehezen megoldhatónak tűnik viszont a bomlóban lévő testek tisztogatása. A Kyodo hírügynőkségnek nyilatkozó mégis azt tartja a legjárhatóbb útnak, ha a speciális mentesítő járművek a zónában egyenként tiszítják meg a holttesteket.