Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Kiderült Obama titka

2011.03.31. 07:22
Már legalább két hete engedélyezte a felkelők felfegyverzését Barack Obama, derült ki titkos elnöki rendelete kiszivárgása után. A felkelőkre rá is fér a segítség, a légicsapások ellenére sem képesek megtörni a Kadhafihoz hű erők ellenállását.

"Barack Obama elnök titkos rendeletet írt alá, amelyben felhatalmazta az amerikai kormányzatot a líbiai felkelők burkolt támogatására" - jelentette szerda éjszaka a Reuters. Az így már nem annyira titkos rendeletben jelzett, burkoltnak már aligha nevezhető támogatás a felkelők felfegyverzését jelenti a brit hírügynökségnek nyilatkozó amerikai kormányzati források szerint.

Obama a NATO és Amerika szerepéről beszél a líbiai háborúban egy sajtótájékoztatón
Obama a NATO és Amerika szerepéről beszél a líbiai háborúban egy sajtótájékoztatón

Arról, hogy az amerikaiak engedélyezték a felkelők felfegyverzését, már két hete is érkeztek hírek, ám ezeket mindeddig cáfolták - az elmúlt héten az amerikaiak még mindig csak mint lehetőséget emlegették a felkelők felfegyverzését.

Keresik, kit lenne érdemes támogatni

A Reuters értesülései szerint ugyanakkor Obama már "két-három hete" kiadta titkos rendeletét. Sőt, a National Journal értesülései szerint a CIA már több mint egy tucat ügynököt küldött Líbiába. A kémek dolga a líbiai felkelők hátterének felderítése, vagyis annak felmérése, hogy ki, milyen célokkal és hatalommal bír a felkelők körében, ki lehet érdemes a Nyugat támogatására.

Obama "titkos" rendelete már csak azért is érdekes, mert az Egyesült Államok meglehetősen ingatag politikát folytatott a térségben az elmúlt hónapokban. A tunéziai forradalomról lemaradtak, Egyiptomban a kezdetben a megbízható szövetségest, Mubarakot támogatták, hogy aztán az események előrehaladtával feláldozzák. Líbiában is kezdetben passzívak voltak, majd fél szívvel a repülési tilalmi zóna mellé álltak, hogy már az ENSZ BT határozatának másnapján visszakozzanak.

Az amerikai haderő végül mégis vezető szerepet vállalt az akcióban, de Obama hétfői tévébeszédében már megint arról beszélt, hogy az amerikaiak szerepvállalása véget ért, az akció elérte célját, a civil lakosság felmentését. Az akció irányítását át is engedték a NATO-nak, a katonai szervezet csütörtökön, magyar idő szerint reggel nyolckor át is vette a parancsnokságot.

Mindeközben az amerikai politika ugyan azt hangsúlyozza, hogy Kadhafinak mennie kell, az elnök tagadta, hogy az akció célja a rezsimváltás volna. A felkelők felfegyverzése ellentmond ennek.

Tehetetlenek

Persze az elmúlt két napban kiderült, hogy a felkelők képzetlen, szervezetlen és gyenge harci morálu alakulatai még a szövetséges légierő hathatós támogatásával sem képes áttörést elérni a küzdelemben. Kedd reggel a felkelők még Szirt, Kadhafi szülővárosának bevételére készültek, de az ellenállás első jelére 100 kilométert vonultak vissza. Kadhafi előretörő csapatai azóta egészen Azsdabíjáig, a Bengázitól keletre lévő utolsó városig kergették vissza a felkelőket.

Szirt elfoglalása kulcskérdés a háborúban. A Kadhafihoz hűséges város vágja el a felkelők kezén lévő Kelet-Líbiát a nyugati országrésztől, ahol Miszrata ugyan még a felkelők kezén van, de javarészt Kadhafi az úr - annak ellenére, hogy csütörtök hajnalban a szövetséges légierő újra bombázta például Tripolit is. Amíg a felkelők nem jutnak túl Szirten, nincs reményük sem Miszrata felmentésére, sem arra, hogy a nyugati országrész lakossága fellázadjon Kadhafi ellen.

Pedig a líbiai vezető szerdán tovább gyengült, Londonba dezertált külügyminisztere, Musza Kusza. Kusza átállása jelentős fejlemény, szakértők szerint ő volt Kadhafi végrehajtója, a vezér ötleteinek megvalósítója.  • Vennék
  • Bankszámla