Jolán, Vid
13 °C
27 °C

Sárlavina és halottak a magyarok kedvenc turistahelyein

2011.03.31. 16:31 Módosítva: 2011.03.31. 17:58
Tíz-tizenötezer turistát evakuálnak a természeti csapások miatt a külvilágtól elzárt thaiföldi szigetekről és ismert déli turistaközpontokból. Legalább 15-en haltak meg a dél-thaiföldi áradásokban és sárlavinákban.

Elindultak a repülők Koh Samuira, a thai királyi haditengerészet anyahajója és két fregattja pedig Koh Tao és Koh Pangan szigetekről szedik össze az ott rekedt turistákat. A magyar nagykövetség nem tud magyar áldozatról, tucatnyi magyar fordult hozzájuk segítségért, de mindannyian jól vannak.

A heves viharokkal járó ítéletidő miatt nemcsak a szigeteken, de a magyarok által is kedvelt dél-thaiföldi tartományokban folyók és tározók áradtak ki, több települést pedig sárlavinák puszítottak el. Blogokon és mikroblogokon sokan számolnak be arról, hogy ehhez foghatóan heves, 7-10 napos esőzést életükben nem láttak.

Az előrejelzések szerint a következő napokban nem kizárt, hogy Krabi és Phangnga tartományok után Phuketen is durvára forduljon az időjárás. Krabi városa és Phuket szigete, illetve Koh Samui a magyar turisták kedvenc célpontjainak számítanak a Bangkok-közeli Pattaja fürdőhely mellett.

A természeti csapás következményeit még nem tudták felmérni, de csak Krabi tartományban több, mint 200 embert tartanak nyilván eltűntként. Krabiban és a környező területeken sok helyen nincs áram és vezetékes telefonösszeköttetés. Összesen 8 tartományt és 1 millió embert érintett az ítéletidő.