Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Sugárszennyezett marhahúst találtak

2011.03.31. 20:45
Először találtak a határértéknél magasabb sugárzási szintet hústermékben Japánban. A március 11-ei kilences erejű földrengés és az azt követő szökőár során megsérült Fukusima 1 atomerőműtől nem messze, feldolgozott marhahúsban mérték a szennyeződést.

A szigetország egészségügyi minisztériumának közlése szerint a feldolgozott marhahúsban a határértéket kismértékben meghaladó radioaktív céziumot mértek az erőműtől 70 kilométerre lévő Teneiben. Mostantól a környéken további méréseket végeznek a marhatermékekben.

A japán kormány már leállította a kezeletlen tej és többféle zöldség szállítását Fukusimából és a három szomszédos prefektúrából, miután radioaktív részecskéket mutattak ki élelmiszermintákban.

A sugárzásvizsgálatokat immár kiterjesztették hat másik tartományra is, köztük olyanokra, amelyek a fővárossal határosak. Vasárnap sugárfertőzött salátát találtak egy nagybani piacon Japán középső részén, az árut Tokió északi részéről szállította egy termelő.

A három héttel ezelőtti természeti csapás és a megsérült fukusimai reaktorokból szivárgó sugárzóanyagok miatt a létesítmény harminc kilométeres körzetéből több százezer embert kellett kitelepíteni.  • Bérelnék
  • Hírek