Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Tartja még magát Kadhafi hadserege

2011.03.31. 20:55
Messze van még az összeomlástól Moamer Kadhafi hadserege. Az Egyesült Államok szerepe a líbiai katonai beavatkozásban ennek ellenére a jövőben csökkenni fog. Erről amerikai katonai vezetők beszéltek az Egyesült Államok törvényhozóinak.

Az észak-afrikai ország kormányellenes seregeinek segítését és kiképzését nem az Egyesült Államoknak, hanem más szövetséges országoknak kell ellátniuk - mondta Robert Gates amerikai védelmi miniszter a képviselőház fegyveres erők bizottsága előtt.

Mike Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke ugyanitt arról beszélt, hogy Kadhafi haderejének 20-25 százaléka semmisült meg eddig a NATO-vezette bombázásokban, de "ez nem jelenti azt, hogy katonai szempontból az összeomlás szélére jutott volna".

A líbiai vezetőhöz hű hadsereg tankjaival és nehézfegyverzetével még tízszer erősebb a felkelőknél - jelentette ki Mike Mullen. A védelmi miniszter ehhez hozzátette, hogy a lázadók seregei rögtönzött, nem összetartó erőkből állnak, amelyeknek sürgősen szükségük lenne kiképzésre, parancsnokságra, felügyeletre és némi szervezettségre.

Gates szerint a március 19-én kezdődött légitámadásokat a civilek megvédéséért és nem Kadhafi elmozdításáért indították, utóbbit valószínűleg a politikai és gazdasági következmények és saját népe fogja előbb-utóbb kikényszeríteni.

A líbiai külügyminiszter szerdai távozása után csütörtökön újabb magas rangú diplomata jelentette be lemondását. Ali Abdel-Szalam el-Treki egykori líbiai külügyminisztert a felkelés első napjaiban hazája ENSZ nagykövetévé nevezték ki. A lemondásáról szóló közleményét számos líbiai ellenzéki honlap közölte csütörtökön.

Szerdán Musza Kusza líbiai külügyminiszter Londonba utazott és ott jelentette be, hogy lemond posztjáról. A távozások jelzik Moammer Kadhafi líbiai vezető rezsimjének megrendülését, ami ösztönzőleg hat az ország keleti részén visszavonulásra kényszerített felkelőkre.  • Vennék
  • Bankszámla