Jusztin
13 °C
30 °C

Magyarok nem kerültek bajba Thaiföldön

2011.04.01. 07:35 Módosítva: 2011.04.01. 09:11
Továbbra sem tud a thaiföldi áradások miatt komoly bajba került magyarokról a bangkoki magyar konzulátus. A déli országrészben péntekre javult az időjárás.

Thaiföld déli részén az elmúlt időszak heves esőzései miatt korábban megközelíthetetlenné vált néhány sziget, ám csütörtökre már helyreállt a közlekedés.

Endreffy Lóránd konzul magyar idő szerint péntek hajnalban elmondta: az ott rekedt több mint tízezer turista közül azok, akik úgy döntöttek, hogy megszakítják a nyaralásukat, már nagyrészt el is utaztak, vagy pénteken indulnak el.

A konzulátusnak továbbra sincsenek információi a magyarok által is kedvelt üdülőhelyeken komoly bajba került magyarokról, ám többen nehézségekről számoltak be az elutazással kapcsolatban. A diplomata szerint ugyanakkor a konzulátus igyekezett ezeket megoldani, és az illetékes légitársaságok is rugalmasan kezelték a repülőjegyek átdátumozását. A konzul tájékoztatása szerint mostanra "normalizálódott a helyzet" a szigeteken, ám a helyi infrastruktúra komolyan megrongálódott.

A heves viharokkal járó ítéletidő miatt nemcsak a szigeteken, de a magyarok által is kedvelt dél-thaiföldi tartományokban folyók és tározók áradtak ki, több települést pedig sárlavinák puszítottak el. Blogokon és mikroblogokon sokan számolnak be arról, hogy ehhez foghatóan heves, 7-10 napos esőzést életükben nem láttak.

Az ítéletidőnek a legfrissebb adatok szerint huszonegy halálos áldozata és száznyolcvan sérültje van.