Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Trükkel bombáztatták a lázadókat Líbiában

2011.04.02. 14:54 Módosítva: 2011-04-03 13:35:41
A líbiai felkelők azt állítják, hogy szombaton ismét elfoglalták a kormányerők által korábban visszavett Brega városát. A lázadók szerint a nyugati katonai koalíció egyik légicsapásában legalább tíz társuk halt meg.

A Moammer Kadhafi líbiai vezető több mint négy évtizedes uralma ellen fellázadt fegyveresek előretörését az AFP francia hírügynökség tudósítói a helyszínen egyelőre nem tudták ellenőrizni.

A tudósítók a Brega keleti részén fekvő Újbregához vezető út mentén mindazonáltal legalább hét kormánypárti fegyveres elszenesedett holttestét és a líbiai hadsereg tucatnyi kiégett járművét látták. A látvány arról tanúskodott, hogy a térségben előzőleg heves harcok dúltak.
Brega körzetében az összecsapások szombat délelőtt elcsitultak, csupán a repülési tilalmat ellenőrző NATO-vadászgépek süvöltését lehetett hallani.

Trükkel vonzották a légierőt

A lázadók közölték, hogy péntek este legalább tíz társuk halt meg a nyugati szövetségesek egyik Brega környéki légicsapásában. Musztafa Ali Omar lázadó harcos elmondta, hogy Kadhafihoz hű emberek szivárogtak közéjük, akik légvédelmi géppuskából a levegőbe lőttek. Erre a NATO-erők légicsapást mértek az ütegre.

A Reuters brit hírügynökség tudósítója legalább négy kiégett járművet - köztük egy mentőautót - látott Brega keleti bevezető útja mentén, ahol frissen ásott sírok mellett férfiak imádkoztak.

A NATO szóvivője megkeresésre válaszolva szombaton közölte: az atlanti szervezet vizsgálja az állítólagos légitámadásról szóló jelentéseket. Oana Lungescu hozzátette: a NATO illetékeseit mindig mélyen érintik a polgári áldozatokról érkező hírek. A líbiai szerepvállalásban is az a célja a szövetségnek, hogy megvédje a polgári lakosságot és a lakóterületeket az erőszaktól.

Az olajlétesítményei miatt is fontos Brega városa az elmúlt hetekben többször gazdát cserélt a kormányerők és a felkelők között.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!