Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Kikiáltották Azániát

2011.04.04. 06:56
Szomáliai politikusok bejelentették egy új állam létrehozását a polgárháború sújtotta kelet-afrikai ország határain belül, amit a mogadishui gyenge központi kormány elítél, mert szerinte ez csak növeli a káoszt az országban.

Az új állam, Azánia létrehozását a kenyai fővárosban jelentették be egy díszes ünnepségen. Kenya támogatja az új, határ menti közigazgatási egység kialakítását, mert az ütközőövezetet képez közte és szomszédja között.

Azánia elnöke, Mohamed Abdi Gandhi közölte: első feladata visszavenni a terület feletti ellenőrzést az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő iszlamista lázadó milíciától, az al-Sabábtól, de semmiképp nem akarja elszakítani az új államot Szomáliától.

Szomália déli és középső területeinek zömét - ezen a belül a főváros, Mogadishu nagy részét - az al-Sabáb tartja a kezében. A lázadószervezet februárban támadással fenyegette meg Kenyát, mert azzal vádolja a szomszédos országot, hogy Sejk Seríf Ahmed szomáliai elnök kormánya számára katonákat képez ki.

Rossz ötlet

Abdulkareem Jama tájékoztatási miniszter kijelentette, hogy kormánya rossz ötletnek tartja új államok létrehozását, bár az ország ideiglenes alkotmánya lehetővé teszi ezt.

"Katasztrófához vezet, ha minden térség és minden népcsoport saját kormányt akar alakítani anélkül, hogy konzultálna erről a központival. Ez csak növeli a különbséget a közösségek között, és nem összehozza az ország népét" - mondta a miniszter.

A kormányhadsereg vasárnap megtámadta az al-Sabáb egyik támaszpontját a Kenyával határos Dhobley városban, és a harcokban meghalt hét ember.

A katonák géppisztollyal, aknavetőkkel és légvédelmi ágyúkkal kezdték el a támadást, amely után az összecsapások öt órán át tartottak. A hadsereg egyik parancsnoka szerint elfoglalták a várost, és megölték "az ellenség több tagját".