Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Mégsem tudják, honnan jön a radioaktív víz

2011.04.04. 11:19 Módosítva: 2011.04.04. 11:21
Hónapokig tarthat még, amíg sikerül a radioaktív víz szivárgását megakadályozni. Egyszerre több fronton is folyik a küzdelem: betömni a rést, felfogni a szennyezett vizet, hűteni és elszigetelni a környezettől az egész komplexumot.

A megsérült fukusimai erőmű mérnökeinek legfontosabb feladata hétfőre az lett, hogy megakadályozzák a radioaktív víz tengerbe jutását. A kettes reaktorból ugyanis napok óta ömlik a magas sugárzású víz.

A Csendes óceánban a jód 131-es izotóp mennyisége 4385-szöröse volt a normálisnak, a cézium 137 pedig 527-szer volt több, mint rendesen. A szakemberek szerint az utóbbi megjelenése a veszélyesebb, mivel felezési ideje hosszú, 30 év.

A japán kormány bejelentése szerint hónapokba is telhet a radioaktív szivárgások megállítása, számolt be a Reuters.

Radioaktív vizet eresztenek le, és fognak fel

A kisebb sugárzású vizet hétfőn a tengerbe eresztik. A megengedett határértéknél mintegy százszor nagyobb radioaktivitással rendelkező vizet várhatóan keddtől kezdik a tengerbe juttatni, hogy felgyorsítsák az atomerőműnél folyó munkálatokat. A Tepco szóvivője hangsúlyozta, hogy "enyhén" szennyezett vízről van szó, amely az atomerőmű különböző pontjain gyülemlett fel, így a reaktormagok környékén is. A radioaktív víz akadályozta a kármentesítési munkálatokat a Fukusima-1 atomerőműben.

A hatóságok egyelőre feladták azt a hétvégi tervüket, hogy eltömjék a kettes reaktor falán keletkezett rést. Hétfőn iszapgát emelésébe kezdtek, hogy felfogják a vészes mennyiségben ömló vizet, írja a Kyodo News. A gát hasonló ahhoz, amelyet építkezéseken használnak az erózió megakadályozására.

Hidehiko Nisijama, a japán Nukleáris-biztonsági Ügynökség szóvivője azt is elmondta, hogy jelzőanyagokat juttatnak az erőművek és az óceán közt a felfogott vízbe, így ha az mégis kijutna, a természetben nyomon tudják követni az útját.

A radioaktív vízzel küzdenek

Jelenleg a szennyezett víz okozza a legtöbb gondot, mivel már nem csak a tengervízben, hanem a talajvízben is kimutattak radioaktivitást. A CNN azonban emlékeztet arra, hogy a hatóságok több alkalommal közöltek hibás mérési adatokat. Ennek oka lehet, hogy a rendelkezésre álló eszközök csak 1000 millisievert értékig képesek mérni.

A víz elfolyásának, a lék betömésének munkája azonban nem az egyetlen, amivel a mentőalakulatoknak meg kell küzdeniük. Továbbra sem ismert, hogy honnan jön a radioaktív víz. A munkások a hétvégén festékporral színezték meg a reaktorba táplált hűtővizet. Az elszíneződés azonban nem jelent meg a kábelcsatornából kifolyó vízben.

A munkaelmélet szerint a kettes reaktor felelős a szennyezésért. A víz akkor jutott be, amikor tengervizet juttattak az erőműbe, hogy a túlhevült fűtőelemeket lehűtsék.

"Feltételeztük, hogy a víz az erőmű házában marad, és részben elpárolog. Valamiképpen mégis bejutott a belső részekbe." - mondta Nisijama a CNN-nek.

Nem ismert az sem, milyen mennyiségű radioaktivitás távozott a levegőbe és a vízbe akkor, amikor a fűtőelemek megolvadtak.

Az egyes reaktorban a hőmérséklet elérte a 2700 fokot, a kettes és hármas blokkban pedig 1800 fokot mértek. A napokon keresztül befecskendezett tengervíznek köszönhetően a hőmérsékletet sikerült normalizálni.

Néhány jobb hír

A krízis első megnyugtató híre, hogy vasárnap a dízelgenerátorokkal hajtott ideiglenes hűtésről átálltak a sokkal kiszámíthatóbb külső áramforrásra, számolt be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség.

Az elkövetkező napok munkája, hogy kiszivattyúzzák a vizet a reaktorok területéről, és megkeressék, betömjék azokat a repedéseket, ahol radioaktivitás juthat a környezetbe. A Tepco szakembere a CNN-nek azt is elmondta, a kormánnyal folytatott megbeszélések után a terv az, hogy az erőmű egy részét, de talán mind a hat reaktort vastag borítással látják majd el.

"A hosszútávú terv, hogy kialakítsunk egy olyan metódust, amely biztosítja a reaktorok hűtését" - mondta Nisijama, elismerve, hogy addig még rengeteg munka van hátra.