Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Bejön Kadhafi élő pajzsos taktikája

2011.04.06. 12:29
Líbiában a helyzet változatlan, a felkelők annak ellenére sem képesek áttörésre, hogy a szövetségesek és a NATO légicsapásai jelentősen meggyengítették a líbiai hadsereget. A felkelők a NATO-t hibáztatják sikereik elmaradásáért, a szövetség szerint azzal, hogy Kadhafi lakott területekre vonta vissza erőit, megnőtt a járulékos áldozatok veszélye.

A líbiai események elmúlt hetekben megszokott ciklikusságában - a felkelők előretőrnek, Kadhafiék visszaverik őket, a felkelők menekülés közben Nicolas Sarkozyt vagy a NATO-t hibáztatják - szerdán a NATO hibáztatásánál tartunk. Abdul Fatah Junisz, a Kadhafi belügyminiszteréből lett felkelő parancsnok szerint a NATO bürokratikus és lassú döntéshozatala miatt nem képes időben reagálni a harctéri fejleményekre. Azaz, a felkelők továbbra is úgy tekintenek a NATO-ra, mint saját légierejükre.

És bár a NATO elég tágan értelmezi az ENSZ BT 1973-as számú határozatát és annak a civil lakosság védelméről szóló passzusát, most pont ugyanezen érv, a civil életek védelme szól például Miszrata felmentése ellen. Mark van Uhm dandártábornok, a NATO vezérkari stábjának tagja szerint Kadhafi erői lakott területekre húzódtak vissza, a NATO pedig "nem indít akciót, ha embereket használnak élő pajzsként".

Az, hogy Kadhafi lakóövezetekbe vonja vissza nehézfegyverzetét, a tankoszlopait ért első légitámadások után várható volt. A kormányhadsereg a múlt héten már csak gépágyúkkal felszerelt pickupokat használt, akárcsak a felkelők, a tüzérséget városokba vonta vissza. Miszrata körül is szorosabra vonták az ostromgyűrűt, hogy a páncélosok és a tüzérség már házak között álljon. Ez esetben pedig nehéz elkerülni, hogy egy bombatámadás járulékos kárai között ne legyenek civil életek is.

Az ilyen támadásoknak még az amerikaiak precíziós fegyvereivel is nagy kockázata lenne, már csak azért is, mert egy tank elpusztításához elegendő robbanás a környező házakat is romba döntheti. Az amerikaiak ráadásul hivatalosan is befejezték líbiai küldetésüket, a jövőben csak a légi utántöltésben és a felderítésben vesznek részt. A háború kezdete óta 1600 bevetésen, köztük 600 bombatámadásban vettek részt repülőik.

Junisz tábornok szerint ugyanakkor "nincsenek civilek azokban a városrészekben, ahol Kadhafi csapatai állomásoznak", a NATO akár támadhatna is. Állításait ugyanakkor lehetetlen hiteles forrásokból megerősíteni, a NATO pedig kerüli a kockázatot. A civil veszteségek egyrészt a hazai, másrészt a teljes arab és akár a líbiai közvéleményt is a nyugati hatalmak ellen fordíthatnák.

Diplomáciai fronton azóta, hogy Kadhafi megbízottja vasárnap Görögországban, hétfőn pedig Törökországban közölte, hogy ők nagyon szeretnék betartani az ENSZ BT határozatát, nem történt.