Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Kadhafi levelet írt Obamának

2011.04.06. 20:00 Módosítva: 2011.04.07. 09:04
Kadhafi levélben kérte Obamát, hogy ne bombázzák Líbiát. Egy nyugdíjas amerikai politikus Tripoliba indult, tárgyalni. A felkelők segítséget kérnek, nem állnak jól.

Háromoldalas levélben fordult Barack Obama amerikai elnönökhöz Moamer Kadhafi, Líbia vezetője. Kadhafi tűzszünetet, a légicsapások beszüntetését kéri.

kadhafi portré lehajtott fej RTXQSOA

Az amerikai elnök sajtófőnöke azt mondta, hogy a tűzszünet nem szavakon, hanem tetteken múlik, vagyis a levélnek önmagában nem lehet következménye. Kadhafi a légicsapások előtt már írt egy levelet Obamának, amelyben többek között "fiunknak" szólította az USA elnökét.

A levelezés mellett személyes kapcsolatfelvétel is lehetséges. Tripoliba utazott egy nyugdíjas amerikai képviselő, Curt Weldon, aki 2004-ben már közvetített az USA kormánya és Kadhafi között. Weldon arra számít, hogy Kadhafi fogadja őt. Weldon azt ígérte, hogy igyekszik rábeszéli az ezredest, hogy adja át a hatalmat. Azt is javasolja, hogy Kadhafi katonái és a felkelők is vonuljanak vissza.

Közben a frontokon Kadhafi erői sikeresen törtek előre az elmúlt napokban. A felkelőket csak légicsapásokkal támogató NATO-erők nem tudnak mit kezdeni a civilek mögé bújó, városi akciókkal nyomuló katonákkal.

Szerdán a NATO az elmúlt két naphoz képest több repülést hajtott végre Líbia felett, de a felkelők további segítséget kérnek.

Anyagi segítség már érkezett: szerdán Torbukból kifuttott az első tankerhajó, amely már a felkelők kormányától vásárolt olajat vitt magával.  • Vennék
  • Bankszámla