Lehallgatási botrány Szlovákiában

2011.04.06. 21:01 Módosítva: 2011.04.06. 21:31
A Slota-párt egyik képviselője újabb támadást indított Daniel Lipšic belügyminiszter ellen, akinek állítólag köze lehetett egy lehallgatás-sorozathoz. A miniszterelnök bizonyítékokat szeretne látni.

Állítólag parlamenti képviselőket, kormánytagot és újságírókat hallgattak le a belügyminiszter tudtával a hatóságok Szlovákiában. Erről Igor Štefanov, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) parlamenti képviselője, volt környezetvédelmi miniszter beszélt.

A TA3 hírtelevízió később kiderítette: az állítólag lehallgatott kormánytag Nagy József, a pozsonyi kabinet magyar nemzetiségű környezetvédelmi minisztere, a Híd magyar-szlovák párt képviselője. Štefanov a televíziónak ezt megerősítette.

"Ha a hír igaz, akkor nagyon furcsa, hogy az SNS képviselői ilyen értesülésekhez juthatnak hozzá" - nyilatkozta Nagy József a hírtelevíziónak. "Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nekem ez mindegy. Senki sem szereti, ha valaki beavatkozik a magánéletébe" - tette hozzá a miniszter.

Iveta Radičová miniszterelnök felszólította az ellenzéki képviselőt: tegyen eleget a törvénynek, és adja át bizonyítékait a rendőrségnek. Ellenkező esetben állításai hiteltelenek. Daniel Lipšic belügyminiszter abszurdnak minősítette Štefanov állításait.

"A Hídnak semmilyen bizonyítéka nincs Nagy József miniszter lehallgatásáról" - közölte Bugár Béla, a párt elnöke. Megjegyezte: törvényes úton megpróbálják kideríteni, mi van az ügy hátterében.

Igor Štefanov már márciusban azzal vádolta meg Daniel Lipšicet, hogy a tudtával hallgatnak le negyven parlamenti képviselőt és több újságírót, írja a parameter.sk. A belügyminiszter ezért feljelentette a képviselőt.  • Hírek
  • Hírek