Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Amerika nem kér Kadhafi tűzszünetéből

2011.04.07. 06:37 Módosítva: 2011.04.07. 10:19
Hillary Clinton elutasította szerdán Moammer Kadhafinak a Barack Obama elnökhöz intézett tűzszüneti kérelmét, és felszólította a líbiai vezetőt, hogy vonja vissza csapatait, valamint vonuljon emigrációba.

"Nem hiszem, hogy titok lenne, mi most az elvárás Kadhafi úrral szemben" - jelentette ki szerdán az amerikai külügyminiszter . - "Minél előbb eleget tesz ennek, és véget ér a vérontás, annál jobb lesz mindenkinek" - tette hozzá Hillary Clinton.

Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte, hogy Kadhafinak tűzszünetet kell hirdetnie, vissza kell vonnia csapatait az elfoglalt városokból, valamint távoznia kell a hatalomból és Líbiából is.

Levél Obamához

Moammer Kadhafi szerdán levélben kérte Obamát, hogy állítsa le az "egy fejlődő ország kis népe ellen vívott igazságtalan háborút". A líbiai vezető a világbéke szolgálatára, az amerikai és a líbiai nép barátságára, a terrorizmus elleni gazdasági és biztonsági együttműködésre kérte Obamát, és arra, hogy "örökre tartsa távol a NATO-t a líbiai ügytől".

Kadhafi azt írta, hogy hazájának inkább erkölcsi, mint fizikai értelemben ártott a NATO hadművelete és hogy egy demokratikus társadalmat nem lehet rakétákkal és repülőgépekkel felépíteni. A líbiai vezető megismételte azt az állítását, hogy ellenségei az al-Kaida terrorszervezet tagjai.

Az önmagát "a forradalom vezetőjének" tituláló líbiai diktátor reményét fejezte ki, hogy az amerikai elnöknek 2012-ben sikerül majd újraválasztatnia magát, és hangoztatta, hogy nem táplál ellenérzéseket vele szemben.

Amerikai források szerint Washington az elmúlt évek során többször is kapott levelet Kadhafitól, és a kormány a szerdán érkezettet sem kezeli nagyobb komolysággal, mint a korábbiakat.

Kadhafi levele

Our son, Excellency,
President Obama
U.S.A

We have been hurt more morally that physically because of what had happened against us in both deeds and words by you. Despite all this you will always remain our son whatever happened. We still pray that you continue to be president of the U.S.A. We Endeavour and hope that you will gain victory in the new election campaigne. You are a man who has enough courage to annul a wrong and mistaken action. I am sure that you are able to shoulder the responsibility for that. Enough evidence is available, Bearing in mind that you are the president of the strongest power in the world nowadays, and since Nato is waging an unjust war against a small people of a developing country. This country had already been subjected to embargo and sanctions, furthermore it also suffered a direct military armed aggression during Reagan’s time. This country is Libya. Hence, to serving world peace … Friendship between our peoples … and for the sake of economic, and security cooperation against terror, you are in a position to keep Nato off the Libyan affair for good.

As you know too well democracy and building of civil society cannot be achieved by means of missiles and aircraft, or by backing armed member of AlQuaeda in Benghazi.

You — yourself — said on many occasions, one of them in the UN General Assembly, I was witness to that personally, that America is not responsible for the security of other peoples. That America helps only. This is the right logic.

Our dear son, Excellency, Baraka Hussein Abu oumama, your intervention is the name of the U.S.A. is a must, so that Nato would withdraw finally from the Libyan affair. Libya should be left to Libyans within the African union frame. The problem now stands as follows:-

1. There is Nato intervention politically as well as military.
2. Terror conducted by AlQaueda gangs that have been armed in some cities, and by force refused to allow people to go back to their normal life, and carry on with exercising their social people’s power as usual.

Mu’aumer Qaddaffi
Leader of the Revolution

Tripoli 5.4.2011

Washingtonban egyébként szerdán nyilvánosságra került, hogy Curt Weldon volt republikánus képviselő, aki korábban nem egyszer szerzett kínos perceket az amerikai diplomáciának önfejű külpolitikai kezdeményezéseivel, jelenleg Tripoliban tárgyal, és megpróbálja rávenni Kadhafit a távozásra.

Mark Toner külügyi szóvivő szerint Weldon magánszemélyként tartózkodik Líbiában, és nem képviseli az amerikai kormányt. A volt honatya a szerdai The New York Timesban megjelent írásában közölte, hogy Kadhafi kabinetfőnökének meghívására indult Líbiába, és hogy megkísérli rávenni a lemondásra a líbiai vezetőt. A CNN értesülése szerint Weldon szerdán még nem jutott be a líbiai vezetőhöz.

Az ENSZ tűzszünetre szólított fel

Az ENSZ azzal a kéréssel fordult szerda este Moammer Kadhafi líbiai vezető Miszrátát ostromló erőihez és a várost védő felkelőkhöz, hogy tartsanak tűzszünetet, amely alatt ki tudnák menekíteni onnét a sebesülteket, illetve a lakosság elhagyhatná a várost.

A miszrátai lakosságnak nagy szüksége van élelemre, ivóvízre, orvosságra és egészségügyi felszerelésre - mondta Valerie Amos, az ENSZ főtitkárának emberiességi ügyekben illetékes helyettese. A világszervezet készen áll ellátásukra - tette hozzá.

A Tripolitól 215 kilométerrel keletre lévő Miszrátában szinte a polgárháború kezdete óta, 40 napja folynak a harcok. Az ENSZ szerint a városban néhány ezren maradtak abból a 300 ezerből, ahányan a harcok előtt éltek ott. A sebesültek száma több száz lehet.

Háled Káim líbiai külügyminiszter-helyettes azzal vádolta meg a brit erőket szerda esti tripoli sajtóértekezletén, hogy napközben egy olajlétesítményt bombáztak az ország délkeleti részén lévő asz-Szarir olajmezőn. A légitámadásban meghalt az olajkút három őre, és megsebesült annak több munkása. Ezenkívül tönkrement az olajkúttól a tengerparti Tobrukba vivő olajvezeték - tette hozzá.

Az asz-Szarir olajmező a kormányerők ellenőrzése alatt áll, Tobruk pedig a felkelőkén. A felkelők szerdán azt állították, hogy a kormányhadsereg gépei bombázták az olajkutat és a vezetéket.

Máltára szökött egy líbiai exminiszter

A líbiai kormányerők által ostromlott Miszrátából Máltára szökött az egykori líbiai energiaügyi miniszter, közölték csütörtökön Vallettában. A máltai  külügyminisztérium tájékoztatása szerint Omar Fathi bin Satván egy halászhajón érkezett a szigetországba múlt hét péntekén, de ottlétét eddig titokban tartották.

Satván szolgált ipari miniszterként, elnöke volt a líbiai-máltai bilaterális bizottságnak, majd 2007-ben távozott a kormányból. Málta eddig ugyan halászhajókon korlátozott mértékű humanitárius segélyt küldött Líbia harmadik legnagyobb városába, Miszrátába, de ez volt az első eset, hogy valaki egy ilyen vízi járművön szökött meg.