Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Diplomáciai háború Amerika és Ecuador közt a WikiLeaks miatt

2011.04.07. 23:54 Módosítva: 2011.04.07. 23:55
Kiutasították Amerikából Ecuador nagykövetét, válaszul arra, hogy Ecuador kiutasította az amerikai nagykövetet. Az ok a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai jelentés volt.

Az Egyesült Államok csütörtökön kiutasította Ecuador washingtoni nagykövetét, válaszul arra, hogy a quitói amerikai diplomáciai képviselet vezetőjét nemkívánatos személynek nyilvánították. A quitói amerikai nagykövet ugyanis titkos távirataiban - amelyeket a WikiLeaks portál hozott nyilvánosságra - korrupcióval vádolta a helyi rendőrséget.

Charles Luoma-Overstreet amerikai külügyi szóvivő szerint az Egyesült Államok jó kapcsolatokra törekszik az OPEC-tag Ecuadorral, de a quitói nagykövet, Heather Hodges kiutasítása indokolatlan volt. A szóvivő elmondta, hogy amerikai részről felfüggesztették a júniusra tervezett kétoldalú tárgyalásokat.

Ecuador szerint az amerikai ellenlépés várható volt, és a dél-amerikai ország nem tervez további lépéseket, amelyek valószínűleg csak tovább mélyítenék a konfliktust legjelentősebb kereskedelmi partnerével. A quitói kormány szerint valótlanok voltak Hodges azon állításai, amelyek szerint az ecuadori rendőri vezetés, valamint Rafael Correa elnök hivatala is tudatában volt a rendfenntartó erőkön belüli korrupciónak.

Luis Gallegos ecuadori nagykövetet csütörtökön hívatták be az amerikai külügyminisztériumba, és közölték vele, hogy az Egyesült Államok persona non gratának minősítette. Felszólították, hogy mielőbb hagyja el az országot.
Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter csütörtökön kifejezte abbéli reményét, hogy a hazája és az Egyesült Államok közötti "szívélyes viszony" Gallegos kiutasítása ellenére is fennmarad.

Ecuador Correa elnök becsületének megvédelmezésével indokolta az amerikai nagykövet kiutasítását. Az államfő két baloldali populista dél-amerikai elnöknek, a venezuelainak és a bolíviainak a politikai szövetségese.