Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Egy rendőrnő lesz Koszovó elnöke átmenetileg

2011.04.07. 07:21 Módosítva: 2011.04.07. 08:49
Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga

Megállapodást kötöttek szerda este a koszovói kormánypártok és a legnagyobb ellenzéki párt arról, hogy közös államfőjelöltet állítanak az egy héttel ezelőtt távozásra kényszerített Beghjet Pacolli helyére, arról, hogy a jelölt a jövő évig marad hivatalban, valamint arról, hogy egy évvel előre hozzák a 2014-ben esedékes parlamenti választásokat.

Az alkotmánybíróság március 28-án kimondta, hogy a februári elnökválasztás nem felelt meg az előírásoknak, ezért a parlament által megválasztott Pacollinak távoznia kellett tisztségéből.

Noha korábban egy kormánypárti politikus hangoztatta, hogy a koalíciónak újra Pacolli lesz a jelöltje, szerdán a csekély parlamenti többséggel rendelkező kormánypártok és a legnagyobb ellenzéki párt, a Koszovói Demokratikus Liga (LDK) megállapodott abban, hogy a koszovói rendőr-főkapitány helyettesét, Atifete Jahjagát jelölik a posztra, aki így Koszovó első női elnöke lehet.

Jahjaga azonban csak a jövő évig marad elnök, mert a parlament meg fogja változtatni az alkotmány, és a változtatás értelmében a nép közvetlenül választja majd meg az államfőt. Ezenkívül megváltoztatják a választási törvényt is.

A megállapodás szerint a népnek az alkotmánymódosítás életbe lépésétől számított hat hónapon belül meg kell választania az államfőt, és az új választási törvény életbe lépésétől számított 18 hónapon belül - tehát 2013-ban - meg kell tartani a parlamenti választásokat - jelentette be szerda esti sajtóértekezletén Hashim Thaci miniszterelnök.  • Vennék
  • Hírek