Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Megint szélvész pusztít a Magas-Tátrában

2011.04.08. 17:07

A szélvihar miatt rendkívüli állapotot hirdetett ki az egész Magas-Tátra területére Ján Mokoš Magastátra város (Vysoké Tatry) polgármestere. A város vagyonában eddig 36 ezer eurós kárt okozott az erős szél. Elsősorban a tetőszerkezetekben, ablakokban és párkányokban keletkezett kár.A rendkívüli állapot kihirdetése után azonnal értesítették az idegenforgalmi központokat, iskolákat, óvodákat.

A Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint a Magas-Tátra területén szombat reggelig továbbra is erős szél várható, így a válságstáb azt tanácsolja az embereknek, ha nem muszáj, ne hagyják el házaikat és biztosítsák a vagyontárgyaikat.

A sínekre zuhanó fák és faágak miatt néhány helyen le kellett állítani a tátrai villamosvasutat is. A viharos szél miatt leállt a Csorba tónál lévő síközpont működése, de az előrejelzések szerint a hétvégén újraindítják.
A hegyimentő-szolgálat készenléti állapotot hirdetett az erős szél miatt. Reggeltől erős 75 km/órás szél fúj, a széllökések elérik a 100 km/órát is. A mentőszolgálat figyelmezteti a turistákat, hogy a pénteken nem ajánlatos hosszabb túrákra indulni. A turistaútvonalaknak elsősorban az erdei részein kritikus a helyzet, ahol bármikor veszélyt okozhat egy-egy lehulló faág, vagy kidőlt fa.

A Magas-Tátra déli oldalán 2004. november 19-én a szélvihar több mint 12 ezer hektáron teljesen kidöntötte a fákat, s körülbelül ugyanekkora területen kisebb károkat okozott az erdőben. A szél néhány óra alatt 700-1350 méteres magasságban csavarta ki a fákat. A legmagasabb széllökéseket az erdősáv felső határán, 1480 méteren mértek, a szél sebessége ott elérte a 230 kilométer/órát.  • Vennék
  • Bankszámla