Megint tüntetnek Jemenben

2011.04.09. 13:49
Ismét százezrek vonultak utcára Taizban, ahol pénteken két tiltakozó meghalt, 400 megsebesült. A tüntetők több jemeni városában is Ali Abdallah Száleh államfő távozását követelik.

Szombaton is tömegek követelték Jemenben az államfő távozását: százezrek vonultak utcára az ország déli részén lévő Taizban, ahol pénteken a rendfenntartók négy tiltakozót megöltek, négyszázat pedig megsebesítettek. Ádenben is fiatalok százai vonultak fel Száleh távozását követelve. A rendőrök a levegőbe lőttek, hogy szétoszlassák őket, de áldozatokról nem érkezett hír.

Jemen és a Száleh elnök távozását követelő környező országok közti feszültség növekedésének jeleként hazarendelték konzultációra  az ország katari nagykövetét. Néhány napja Katar miniszterelnöke bejelentette, hogy a Perzsa-öböl menti államok közvetíteni kívánnak a jemeni kormányzat és ellenzéke között, és el akarják érni Ali Abdallah Száleh távozását.

A hat államot tömörítő Öböl menti Együttműködési Tanács államai olyan átmeneti tanácsot szeretnének Jemen élén látni, amely magába foglalná a politikai pártok és a törzsek képviselőit. A testület a tervek szerint 3 hónapig működne, ezalatt megszervezné a választásokat. A létrehozásáról szóló találkozóra meghívták Jement is, de Száleh pénteken a belügyekbe való beavatkozásnak nevezte és elutasította azt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport