Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Tüntetőkre lőttek Szíriában

2011.04.09. 19:19
A szíriai biztonsági erők a tüntetők közé lőttek szombaton a kormányellenes tüntetések központjának számító Deraa városában - közölte egy helyi aktivista az AFP hírügynökséggel.

A városban az egy nappal korábbi demonstrációk alatt meghalt 27 ember temetését tartották. Az aktivista elmondása szerint a szíriai biztonsági erők tagjai motorokról lőtték a temetésre összegyűlt demonstrálókat az ország déli részén található városban. A településen teljesen megállt az élet a temetés miatt. Aktivisták a szíriai belügyminisztérium figyelmeztetése ellenére korábban közölték, hogy a temetés a hatalom elleni tüntetés lesz.

Egy szíriai emberi jogi szervezet elnöke aggodalmának adott hangot, hogy a temetés vérfürdővé válhat, ha a 27, egy nappal korábban meghalt tüntetők temetésére összegyűlt emberek túl zajosan fejezik ki érzéseiket. Deraa lakóinak elmondása szerint a városban tartott pénteki tüntetés alatt a rendfenntartó erők éles lőszerekkel lőttek a tömegbe. A helyiek szerint nemcsak könnygázt, hanem egy másik fajta, ájulást okozó gázt is bevetettek a tüntetők ellen.

A hivatalos SANA állami hírügynökség szerint a rendfenntartó erők 19 tagja meghalt, és további 75 megsebesült, amikor fegyveres csoportok támadtak rájuk Deraa városában. A szíriai külügyminiszter szabotőröket vádolt az erőszakkal, akik beférkőztek a békés tüntetők közé, és mindkét oldalt megtámadták.