Norbert, Cintia
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Csökkent a radioaktív szivárgás kockázata Japánban

2011.04.11. 07:38

Jelentősen csökkent egy újabb, nagyobb mértékű radioaktív szivárgás kockázata a megsérült japán atomerőműben - közölte Edano Jukio japán kormányszóvivő.

Edano szerint a helyzet romlásának kockázata is jelentősen kisebb lett. A japán kormány szerint megfelelő a kabinet rendelete a lakosság evakuálásáról a fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzetéből, de egyelőre nincs végleges döntés arról, hogy kötelező érvényűvé teszik a kitelepítést onnan.

A japán jegybank elnöke közölte, a természeti csapás nem fenyegeti az ország pénzügyi rendszerének stabilitását, de negatív hatása még néhány hónapig érezhető lesz a nemzetgazdaságban, elsősorban az iparban, és folytatódni fog a termelés visszaesése.

Kan Naoto kormányfő hétfőn köszönetet mondott minden államnak, amely segítséget nyújtott országának a március 11-i természeti katasztrófát követően.

„Népünk nevében mondok köszönetet azért a segítségért, amely a világ minden részéről Japánba érkezett. Japán feltétlenül újjászületik" - írta.

Az egy hónappal ezelőtt történt katasztrófa halálos áldozatairól helyi idő szerint 14 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint 6 óra 46 perckor) egy perces néma csenddel emlékeztek meg. A legfrissebb adatok szerint 13 ezer 116 ember halt meg és 14 ezer 377 tűnt el a március 11-i földrengésben és szökőárban.