Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Már Damaszkuszban is tüntetőt ölt a szír hadsereg

2011.04.11. 20:41
A vidéki sortüzek után a szír fővárosban is eldurvult egy tüntetés: egy helyi emberijogi vezető szerint egy diákot megöltek a damaszkuszi egyetem épülete előtti hétfői demonstráción.

Katonák nyitottak tüzet az egyetem előtt tüntető több száz diákra - mondta el az AP hírügynökségnek Ammar Qurabi emberi jogi aktivista. A hírt a külföldi újságírók tevékenységének szigorú korlátozása miatt egyelőre nem sikerült más forrásból megerősíteni.

Az esemény békés virrasztásnak indult, ahol az elmúlt hetek tüntetéseinek áldozataira szerettek volna emlékezni. Az AP szerint a résztvevők nagy része abból a két városból, Deraából és Baniyasból érkezett, ahol a rendszerellenes demonstrációknak több tucat halottja volt.

A damaszkuszi gyűlésen a katonák egy idő múlva előrenyomultak, több embert megvertek és letartóztattak. Ez természetesen felkorbácsolta a kedélyeket, amire a rendfenntartók, Ammar Qurabi szerint, sortűzzel válaszoltak.

A helyzet igen forró, és még annál is zavarosabb az észak-nyugati tengerparton található Baniyas városában, ahol a hétvégén négy tüntető halt meg. Az Al Dzsazíra úgy tudja, hogy hétfőn katonák érkeztek a városba, ahol a jelek szerint teljes a zűrzavar. Nem egyenruhás, ismeretlen fegyveresek cirkálnak ugyanis állítólag a városban, akik a helyi lakosságra és a katonákra is tüzelnek. A katonák rájuk és a lakosokra is lőnek, mert talán azt hiszik, hogy az előbbiek az utóbbiak szövetségesei. Meg nem erősített hírek szerint a hétvégén kilenc katonát lőttek agyon a városban, vagy ezek az ismeretlen fegyveresek, vagy a diktátorhoz hű biztonsági erők. Ha az utóbbiak, akkor azért, mert a katonák állítólag megtagadták, hogy a civilekre tüzeljenek.

Rossz hír a civileknek, hogy a hadsereg elszigetelte a várost, majd kikapcsolta az áramot és az internetösszeköttetést. William Hague brit külügyminiszter felszólította a szír kormányt, hogy tartsa tiszteletben polgárainak jogát a szabad véleménynyilvánításhoz és a békés tüntetéshez. A szír fél válaszában reformokat ígért, de a demonstrációk szervezésével külföldieket és szabotőröket vádolt meg.