Már 11 halott a minszki metrórobbanásban

2011.04.11. 18:44 Módosítva: 2011.04.11. 22:27

A robbanás az elnöki hivatalnál található Oktyabrszkaja metrómegállóban történt, Lukasenko elnök munkahelyétől nagyjából 100 méternyire. A hivatalos belarusz hírügynökség legfrissebb, esti információja szerint 11-en haltak meg és 126 ember sérült meg.

Bár az első jelentések még arról szóltak, hogy az ismeretlen eszköz az állomás peronján robbant fel, a hivatalos állami hírügynökség hétfőn este azt közölte, hogy az állomáson tartózkodó metrőszerelvény utolsó kocsijában történt a detonáció, ami nem járt fülsüketítő hanggal, hanem halk volt, mint egy pezsgősüveg pukkanása, amit sűrű füst követett.

Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó szemtanúk elmondása szerint is sűrű fekete füst szállt fel a metróból, ahonnan több tucatnyi kábult, szakadt ruhás ember támolygott elő.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség úgy tudta, hogy a robbanás jelentősen megrongálta az állomás mennyezetét, amelyet az összeomlás fenyegetett. Más jelentések szerint a mennyezet egy része le is szakadt.

A hivatalos hírügynökség ezzel szemben azt állítja, hogy nem ütött ki tűz és magában az állomásban nem keletkeztek károk.

Az AP amerikai hírügynökség ezzel szemben idézte a metrón utazó egyik utast, egy bizonyos Alekszej Kiklevicset, aki elmondta, hogy a robbanás következtében leszakadt az állomás plafonja. Igor Tumas, egy másik utas éppen leszállt a szerelvényről, amikor a nagy villanással járó robbanás a földre teperte. Megpróbált segíteni egy férfin, akinek a robbanás letépte a lábait. "De akkor láttam csak, hogy már halott" - mondta.

Az AP tudósítója sok súlyos sérültet és halottakat látott, köztük azt a férfit, akinek a robbanás mindkét lábát leszakította.

A 11 áldozatot követelő robbantás terrorcselekmény volt, nyilatkozta hétfőn este Lukasenko elnök, majd nem sokkal később Andrej Sved, a legfőbb ügyész helyettese is.

Lukasenko elnök rendszerét ugyan általában diktatúrának tartják, ám az eddig legalább többé-kevésbé biztonságos volt. Egy robbantás viszont már történt Lukasenkó közelében: 2008 júliusában házi készítésű bomba robbant egy olyan miniszki szabadtéri koncerten, amire az elnök is hivatalos volt. Nagyjából 50 ember sérült meg akkor, de halálos áldozatok nem voltak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport