Újabb erős földrengés Japánban

2011.04.11. 10:42 Módosítva: 2011.04.11. 11:23

Heves, 7,1-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn Japán északkeleti részét, a hatóságok szökőárriadót rendeltek el. A rengés epicentruma Fukusima tartományban volt, de Tokióban is érezték, írja a BBC.

A partot egy méter magas hullámok érték el, az amerikai földtani intézet (USGS) szerint az epicentrum Ivaki városától 22 kilométerre északkeletre, a fukusimai atomerőműtől 81 kilométerre délre volt a szárazföldön, 13 kilométeres mélységben. A szökőárriadót rövid idő múlva feloldották.

A földrengés után kimenekítették a dolgozókat a Fukusima-1 atomerőmű külső területéről - közölte a létesítményt üzemeltető vállalat.

A Tepco tájékoztatása szerint a rengést követően nem tapasztaltak rendellenességet a nukleáris erőműben, később azonban kiderült, hogy három reaktor, az 1-es, 2-es és 3-as berendezéseinek megszűnt az áramellátása és leállt a reaktorok vízhűtése. Nem sokkal később azonban sikerült helyreállítani az áramellátást.

A hatóságok eközben újabb öt településre terjesztették ki az erőművet körülvevő, eddig 20 km széles kitelepítési zónát egy esetleges sugárfertőzés elkerülése miatt.

A kormányszóvivő, Jukio Edano szerint a kitelepítések tovább folytatódhatnak a következő hónapban, de nincs szükség azonnali evakuálásra. A 20-ról 40 kilométerre megnövelt zónába egyébként már Kawamata városának egy része is beleesik.

Japánban utoljára múlt csütörtökön volt 7,1-es erejű földrengés. Ahogy múlt héten, most is kiürítették a fukusimai erőművet, a működésében ugyanakkor most sem tapasztaltak rendellenességet.

Pontosan egy hónappal ezelőtt történt a 13 ezer halálos áldozatot követelő, 8,9-es erejű földrengés és az azt követő cunami. Japánban ma egyperces csenddel emlékeztek a tragédiára. A japán miniszterelnök a világ minden részén élő, a katasztrófa után segítségét felajánló embernek köszönetét küldte, egy, a világ hét nagy újságjában megjelenő nyílt levelében pedig azt írta: a támogatásuk reményt és hitet ad a japánoknak.

A miniszterelnök beszédében megpróbálta megnyugtatni a túlélőket, hogy a halászat, mely a térségben élők egyik legfőbb jövedelemforrása, amint lehetséges, azonnal újraindul.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport