Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

AI: Felkelőket végeztek ki Kadhafi erői

2011.04.12. 14:50
Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet munkatársai több kivégzett felkelő holttestét is látták az elmúlt napokban Líbiában, szerintük Kadhafi erői fegyvertelen tiltakozókat és civileket is gyilkoltak.

Bizonyítékok utalnak arra, hogy fogságba esett felkelőket végeztek ki a Kadhafi-rezsimhez hű erők az elmúlt napokban a kelet-líbiai Adzsdábija környékén, jelentette be Londonban az Amnesty International, amely háborús bűncselekménynek nevezte a gyilkosságokat.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint a csoport Kelet-Líbiában tartózkodó munkatársai két ellenzéki fegyveres holttestét látták, a felkelőket tarkón lőtték, miután kezüket hátuk mögött összekötözték. Az AI szakértői nem sokkal később láttak egy további áldozatot is, akinek kezét és lábát is összekötözték, és ezután ölték meg.

Az AI londoni bejelentése szerint a szervezet küldöttei az első két holttestet Bengázi egyik halottasházában látták április 10-én. Mindkettőjük kezét fémdróttal kötözték össze a hátuk mögött. Az áldozatokat tarkón lőtték, és testük más pontjain is lőtt sebek voltak.

Az Amnesty International munkatársai Adzsdábija kórházában láttak még egy áldozatot, akinek keze műanyag bilincsben volt a háta mögött, és a bilincset kötéllel ahhoz a dróthoz rögzítették, amellyel a lábait kötözték össze a bokájánál. Az AI szerint ezt a holttestet Adzsdábija keleti határában találták. A várost nem sokkal korábban még a Kadhafihoz hű erők ellenőrizték.

A szervezet további négy hasonló esetről kapott hiteles beszámolót. Ezekben az esetekben is ellenzéki fegyveresekről volt szó, akiknek kezét hátuk mögött megkötözték, és felsőtestükön számos lőtt seb volt.

Malcolm Smart, a szervezet közel-keleti és észak-afrikai igazgatója szerint annak alapján, amit az Amnesty International delegátusai az elmúlt hat hétben Kelet-Líbiában tapasztaltak, a körülmények arra utalnak, hogy a gyilkosságokat a Kadhafihoz hű erők követték el. Smart szerint az elfogott harcosok szándékos megölése háborús bűncselekmény, és a felelősöket el kell számoltatni.

A Kelet-Líbiában végzett hathetes vizsgálódás során az Amnesty International arra utaló bizonyítékokat is talált, hogy Kadhafi erői szándékosan gyilkoltak fegyvertelen tiltakozókat is, közvetlen támadásokat intéztek a harcok elől menekülő civil lakosság ellen, erőszakkal hurcoltak el embereket, és őrizeteseket kínoztak, áll a szervezet közleményében.