Határidőért tüntettek tízezrek Jemenben

2011.04.12. 19:27

Tízezrek tüntettek kedden Jemen nagyobb városaiban, tiltakozva a Perzsa-öböl menti államoknak a jemeni belpolitikai válság megoldására előterjesztett rendezési terve ellen, mert az nem ad lehetőséget Ali Abdalláh Száleh elnök felelősségre vonására.

A hat térségbeli államot tömörítő Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) vasárnap felszólította a jemeni elnököt, hogy az ellenzékkel tervezett alku keretében adja át a hatalmat egyik alelnökének. A rendezési terv azonban nem állapít meg határidőt a hatalom átadására, és mentesíti az elnököt és családját a törvényes felelősségre vonás alól.

A tüntetők transzparensein az volt olvasható, hogy "a vérontás után Szálehet bíróság elé kell állítani", és hogy "Száleh nem maradhat büntetlenül". A hadsereg és a biztonsági erők több száz egyenruhás tagja a tüntetőkkel tartott a megmozdulásokon.

Kedden a jemeni ellenzéki pártok küldöttsége tárgyalt Szaúd-Arábia, Omán és Kuvait nagyköveteivel, hogy tisztázzák, hogyan értelmezi a hatalom átadását a GCC béketerve, amelyben nem szerepel határidő Száleh lemondására.

Az Öböl menti államok külügyminiszterei közölték, hogy még ezen a héten Rijádba várják Szálehet és az ellenzéki koalíciót a hatalom átadásáról folytatott közvetítői tárgyalásokra. Szaúd-Arábia Jemen fő finanszírozója, és Száleh is megbízik az ottani vezetésben.

Ellenzéki források szerint a rijádi tárgyalások leghamarabb szombaton kezdődhetnek meg. A kormányküldöttséget szerintük Száleh helyettese, Abd ar-Rab Manszur al-Hadi alelnök fogja vezetni, az ellenzéki küldöttségben a pártok vezetői és néhány ifjúsági aktivista kaphat helyet.

Száleh elfogadta a GCC béketervét, annak ellenére, hogy az állami média előzőleg azt sugallta, hogy el fogja utasítani azt. A hatalomátadás technikailag a 2013-ra tervezett következő elnökválasztásokig elhúzódhat. Száleh új parlamenti és elnökválasztásokat javasolt idén a politikai reformok keretében, de ragaszkodik hozzá, hogy elnökként felügyelje az átmenetet, vagy "biztos kezekbe" adja át a hatalmat.

Miközben a tüntetők az elnök azonnali távozását követelik, az ellenzék egy része kiegyezne azzal, hogy Száleh még néhány hónapig hatalmon maradjon, mielőtt végleg átadná azt alelnökének.  • Tippek
  • Hírek