Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Kereszttűzbe került a NATO

2011.04.14. 11:26
A NATO két hete vette át a líbiai hadműveletek irányítását, azóta többen is bírálták állítólagos nehézkességéért. A NATO szerint a felkelők állítása ellenére nem csökkent a légicsapások száma, a szövetség pedig állítólag már a szárazföldi műveleteket készíti elő a humanitárius segítségnyújtás megtámogatására. Mától Berlinben értékelik a szervezet eddigi eredményeit.

A líbiai akció, a szervezet eddigi szerepe és lehetőségei dominálhatnak a NATO-tagországok külügyminisztereinek csütörtökön kezdődő értekezletén Berlinben. A NATO-nak reagálnia kell a szervezetet bíráló magas rangú diplomaták és a líbiai felkelők vezetőinek kritikáira, de akár egy humanitárius segítségnyújtást támogató esetleges szárazföldi akcióról is szó eshet.

Brit-francia össztűz zúdult a NATO-ra

A legmagasabb szintről kedden bírálták a NATO líbiai szerepét. Alain Juppé francia és William Hague brit külügyminiszter közösen szólította fel a szövetséget, hogy fokozza erőfeszítéseit Líbiában. "A NATO-nak teljesen be kell töltenie a szerepét. Át akarta venni a hadműveletek irányítását, mi pedig elfogadtuk ezt" – mondta Juppé. Willian Hague brit külügyminiszter azért sürgette a NATO-tagországokat, hogy kövessék példájukat és küldjenek repülőket a líbiai földi célpontok bombázásához.

Alain Juppé francia külügyminiszter
Alain Juppé francia külügyminiszter

Juppé is utalt arra, hogy a franciák eredetileg ellenezték, hogy a NATO irányítása alá kerüljön az elején még az Egyesült Államok által vezetett alkalmi koalíció akciója. Ezért is tűnhetett kézenfekvőnek Nicolas Sarkozy kormányának, hogy saját magukat részben kimentve próbálják magyarázni a Líbiában a légicsapások ellenére kialakult patthelyzetet.

Az ENSZ-határozat elfogadása előtt a légtérzár felállítását leghangosabban követelő két ország bírálata a Reuters szerint egyben az Egyesült Államoknak és több szövetségesnek is szólhat. Az amerikaiak az előző héten háttérbe vonultak, elsősorban a légi utántöltésben és a felderítésben vesznek részt. Több európai ország is korlátozta, hogy a NATO keretében mit tehetnek meg erői a líbiai akcióban. Olaszország például elrendelte, hogy vadászgépei nem nyithatnak tüzet, a hollandok betartatják a légtérzárat, de nem bombázhatnak földi célpontokat, a svéd repülők pedig csak védekezésként lőhetnek.

Megsokasodtak a baráti tüzek

A szövetségesektől érkező bírálatok mellett a líbiai felkelők vezetése is többször nehezményezte, amiért szerintük kevesebb légicsapást hajtanak végre a koalíciós erők, mióta március 31-én teljes egészében a NATO vette át a líbiai akció irányítását. A felkelőkhöz átállt Abdul Fatah Junisz, Kadhafi volt belügyminisztere úgy vélte, hogy a NATO bürokratikus és lassú döntéshozatala miatt nem képes időben reagálni a harctéri fejleményekre.

Nic552069

A líbiai események az elmúlt hetekben ciklikusságot mutattak - a felkelők előretörtek, Kadhafiék visszaverték őket. Már megmutatkozott a felkelők szervezetlensége, és az is látszott, hogy a főként civilekből szerveződött milíciák még a légicsapások mellett sem tudják megostromolni az eddig mindig végső akadályként mutatkozó Szirtét, Kadhafi szülővárosát. A felkelők a NATO-t is hibáztatták sikereik elmaradásáért.

Nic559001

Ráadásul éppen április 1-jén került először a hírekbe, hogy a koalíciós erők egyik légicsapásukkal két nappal korábban – vagyis amikor már a NATO felügyelte a légtérzár betartatását, de még nem vette át teljesen a líbiai akció irányítását – megöltek hét civilt, huszonöt embert pedig megsebesítettek egy Bregához közeli faluban. Azóta a felkelők többször is azt állították, hogy a koalíciós erők légicsapásai felkelőket öltek meg.

Voltak nehézségek

A NATO a legtöbb esetben vizsgálatot indított, ugyanakkor többször kategorikusan védekeznie kellett Kadhafiékkal szemben, akik az állami tévében is bemondtak olyan eseteket, amelyek a szövetség szerint soha nem történtek meg. Kadhafi erői a harctéren is kihasználták a helyzetet, a felkelők közé szivárogva trükkel eszközöltek ki légicsapásokat, amikor légvédelmi fegyverekkel a levegőbe lőttek.

110319-N-3154P-631

A hasonló esetek miatt az egymásra mutogatás sem maradt el. A NATO szerint a felkelők nem értesítették őket előrenyomulásukról, a bengázi vezetés azonban ennek éppen az ellenkezőjét állította. Russ Harding brit ellentengernagy, a líbiai NATO-hadműveletek parancsnok-helyettese kezdetben nem is akart bocsánatot kérni, mivel szerinte Kadhafi erőire akartak csapást mérni, arról nem tudtak, hogy a felkelőknek is vannak tankjaik. Végül Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár bocsánatot kért, és nagyon szerencsétlen esetnek nevezte a történteket.

A NATO részéről többen is hangsúlyozták, hogy nagyon nehezen áttekinthető a helyzet a frontvonalon, Brega és Adzsdabíja környékén. Több felkelő csapat is elszakadt a fő haderőtől, emellett megkülönböztetésük is nehéz, hiszen legtöbbször a Kadhafi csapataitól zsákmányolt fegyvereket használják. Több katonai vezető is állította, hogy az időjárás is hátráltatta a légicsapásokat az elmúlt hetekben, ugyanakkor a Líbiában a célpontok kijelölésével megbízott különleges egységek feladata is nehezebb az átláthatatlan káoszban. Kadhafi erői ráadásul élő pajzsként használják a líbiai városokat, a tankokat és a tüzérséget az épület közé visszahúzva akadályozzák a NATO légicsapásait.

Huszonöt kilőtt tank egy nap alatt

A francia és a brit külügyminiszter kritikájára válaszul a NATO hivatalos reagálásában jelezte, hogy ellátják a feladatukat a jelenlegi mandátum keretein belül, a műveletek ütemét pedig szerintük a lakosság védelme határozza meg. Anders Fogh Rasmussen főtitkár a Líbiáról rendezett dohai csúcson azt mondta, nem érzi lassúnak a NATO reagálását. A szervezet több név nélkül nyilatkozó tisztviselője is úgy vélte, nem volt visszaesés, mióta a NATO átvette a líbiai akció irányítását.

Nic559888

"Nem igaz, hogy csökkent a légicsapások száma, mióta a NATO átvette a hadműveletek irányítását" – mondta egyikük a Reutersnak. Miután Kadhafi légvédelmét és légierejét nagyrészt kiiktatták, a misszió jelenleg a földi egységek, így tankok és tüzérségi egységek megsemmisítéséről szól. "Nagyon óvatosnak kell lennünk. Láttuk, mi történik akkor, ha egy ilyen változékony terepen nem pontos információval rendelkezünk" – mondta.

Mark van Uhm dandártábornok
Mark van Uhm dandártábornok

Mark van Uhm holland dandártábornok úgy vélte, hogy a nehézségek ellenére is nagyszerű munkát végez a szövetség, sikeresen felügyeli a légtérzárat, megvédi a civileket és betartatja a fegyverembargót. Az előző hét végén bejelentették, hogy Kadhafi erőinek katonai képességeinek 30 százalékát már szétzúzták a légicsapásokkal, a hadműveletek kezdete óta pedig kétezer bombázást hajtottak végre. A NATO állítása szerint ráadásul a legelső akciókat leszámítva az eddigi legösszetettebb bombázásban vasárnap a Kadhafi-erők huszonöt tankját semmisítették meg Adzsdabíjánál és Miszratánál, írja a BBC.

Szárazföldre lépnének?

A NATO szerepvállalása akár még bővülhet is hamarosan, szerdán ugyanis Manfred Lange tábornok arról beszélt a Deutsche Welle-nek, hogy a szövetség megkezdte az esetleges líbiai szárazföldi hadműveletek előkészítését, amelyre humanitárius segítségnyújtás miatt lehet szükség. Az eddig is rugalmasan értelmezett ENSZ-határozat ugyan tiltja a megszállást – habár ettől függetlenül különleges egységek feltehetően vannak Líbiában -, de a civilek védelmében viták után akár benne lehet a humanitárius akciók szárazföldi megsegítése.

Ban Kimun ENSZ-főtitkár azt mondta a Líbia ügyében szervezett szerdai dohai csúcson, hogy folyamatosan romlik a humanitárius helyzet, ezért végül akár Líbia lakosságának fele is humanitárius segélyre szorulhat. Ez pedig akár már elő is készítheti az esetleges beavatkozást.

Olasz Eurofighterek
Olasz Eurofighterek

Lange tábornok bejelentése azért meglepő mégis, mert még az ENSZ-határozat elfogadása előtt ugyan valóban szerepelt a NATO tervezett feladatai között a humanitárius segítségnyújtás, azonban a légtérzár felállítása után már úgy tűnt, ezt a területet inkább az Európai Unió veheti át. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az előző héten levélben fel is ajánlotta Ban Kimunnak, hogy készek katonai eszközökkel is védelmet biztosítani a líbiai humanitárius műveleteknek. Az ehhez szükséges ENSZ-felhatalmazás azonban eddig nem érkezett meg.

Kadhafi rezsime közben erőszakos választ ígért az Európai Unió szerintük humanitárius akciónak álcázott gyarmatosítási kísérletére. A lakosok csak a Vöröskereszttől, illetve a Vörös Félholdtól fogadhatnak el segélyt Miszratában, hangsúlyozták.  • Vennék
  • Hírek